ΔΙΕΘΝΗ

«Απλή» και «φιλική» η αίτηση εγκατάστασης για Ευρωπαίους μετά το Brexit

απλή-και-φιλική-η-αίτηση-εγκατάστ-812383

Λεπτομέρειες της αίτησης που θα πρέπει να υποβάλουν οι Ευρωπαίοι που θα θέλουν να αποκτήσουν καθεστώς «εγκατεστημένου κατοίκου» μετά από το Brexit παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση.

Η απόκτηση του συγκεκριμένου καθεστώτος είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τη μόνιμη διαμονή και τα υπόλοιπα δικαιώματά του στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (31/12/2020) που θα ακολουθήσει την ημέρα του Brexit (29/3/2019).

Σημειώνεται ότι για να έχει ένας Ευρωπαίος το δικαίωμα υποβολής αίτησης για μόνιμη εγκατάσταση θα πρέπει να έχει μετακομίσει στη χώρα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Όπως είπε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Λόρδων ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ και στη Βουλή των Κοινοτήτων η Υφυπουργός Μετανάστευσης Κάρολαϊν Νόουκς, η αίτηση θα συμπληρώνεται online (με δυνατότητα συμπλήρωσης γραπτώς).

Θα είναι, όπως σημείωσε η κ. Νόουκς, μία «απλή, σύντομη και φιλική προς το χρήστη φόρμα αίτησης». Το κόστος της αίτησης θα είναι 65 λίρες (32,50 για παιδιά).

Ο αιτών θα πρέπει να αποδεικνύει την ταυτότητά του, ότι ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι δεν έχει καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Παρόλα αυτά δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για την απόδειξη διαμονής στη χώρα.

Όποιος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο επί λιγότερο από πέντε χρόνια την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα αποκτά καθεστώς «προεγκατεστημένου κατοίκου» και θα του δίνεται άδεια να υποβάλει την τελική αίτηση όταν και εφόσον συμπληρώσει την πενταετία.

Η διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή δοκιμαστικά τους επόμενους μήνες και θα είναι σε πλήρη χρήση πριν από την ημέρα του Brexit. Θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή έξι μήνες μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η κ. Νόουκς είπε ότι η κυβέρνηση θέλει τους Ευρωπαίους πολίτες να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι αναγνωρίζεται η προσφορά τους, ενώ και ο κ. Τζαβίντ σημείωσε ότι δε θέλει οι Ευρωπαίοι πολίτες να νιώθουν ότι η κυβέρνηση «τους κάνει χάρη», καθώς η Βρετανία τους χρειάζεται. Διαβεβαίωσε ότι η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται με θετική διάθεση.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το προσωπικό που θα ασχολείται με τις αιτήσεις αυξάνεται από 700 σε 1500 άτομα.

Ο κ. Τζαβίντ είπε, εξάλλου, ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή συστημάτων εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Βρετανών κατοίκων τους μετά από το Brexit.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου