ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη κυκλώματος εμπορίας βρεφών στην Ισπανία με δράση από το 1965-1990

αποκάλυψη-κυκλώματος-εμπορίας-βρεφώ-810073

Δικαίωση για πλήθος οικογενειών-θυμάτων αναμένεται να είναι η τελική εκδίκαση της υπόθεσης, κυκλώματος αρπαγής και εμπορίας βρεφών, η δράση του οποίου φέρεται να ξεκίνησε το 1975, στην Μαδρίτη.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να λογοδοτήσει για την ανάμειξη του στο κύκλωμα, πρόκειται να βρεθεί ο ογδονταπεντάχρονος, σήμερα, γυναικολόγος ο Εδουάρδο Βέλα.

Ο Δρ Βέλα θα είναι ο πρώτος εκ των φερόμενων δραστών ο οποίος και θα έρθει επισήμως αντιμέτωπος με τις κατηγορίες αρπαγής βρεφών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ύπαρξη ανάλογων φαινόμενων θεωρούταν κοινό μυστικό, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η ανάδειξη του σκανδάλου αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία για την πραγματοποίηση εκτεταμένων ερευνών.

Ιδιαίτερα, στα χρόνια που ακολούθησαν του Ισπανικού Εμφυλίου ( 1936-1939) το απολυταρχικό καθεστώς προέβη στην αφαίρεση πλήθους βρεφών από γονείς προκειμένου να τα προσφέρει σε ζευγάρια τα οποία και , αυτό έκρινε, πώς άξιζαν περισσότερο να είναι γονείς!

Ελάχιστες πληροφορίες, για την πρακτική αρπαγής βρεφών, η οποία συνεχίστηκε και την δεκαετία του 60, ήταν γνωστές μέχρι το 2011, όταν οι Αντόνιο Μπαρόσο και Χουάν Λουίς Μορένο, θύματα του κυκλώματος , αποκάλυψαν τις ιστορίες τους αναφέροντας μάλιστα πως καίρια ανάμειξη στην αρπαγή τους είχε ένας ιερωμένος από την Ζαραγκόζα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Αναντίρ, ( Η οποία και μελετά υποθέσεις μη κανονικών υιοθεσιών). το 15% των υιοθεσιών ( Δηλαδή περί τα 300.000 παιδιά.) στην Ισπανία κατά την περίοδο 1965 και 1990 αφορούν βρέφη τα οποία και απομακρύνθηκαν από γονείς, δίχως την συγκατάθεση τους.

Η Ινες Μάντριγκαλ, έτερο θύμα του κυκλώματος, το 1969, εκφράζει την πεποίθηση ότι η βιολογική της μητέρα παραπλανήθηκε ή ακόμη κι απειλήθηκε προκειμένου να την δώσει.

« Είπαν στην οικογένεια που με υιοθέτησε ότι η φυσική μου μητέρα ήταν μια παντρεμένη γυναίκα που έμεινε έγκυος σε εμένα μετά από μια παράνομη σχέση που διατηρούσε, όσο έλειπε ο άνδρας της, κι έτσι δεν μπορούσε να με κρατήσει.»

Ο Δρ Βέλα φαίνεται να έχει παραδεχτεί την εμπλοκή του στην σύνταξη πλαστών πιστοποιητικών γέννησης σύμφωνα με τα οποία το ζευγάρι που υιοθέτησε την Μάντριγκαλ παρουσιάζεται σαν τους βιολογικούς γονείς της, προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είχε μπει καν στην διαδικασία ανάγνωσης των πιστοποιητικών τα οποία και υπέγραφε.

Η μη βιολογική συσχέτιση της Μάντριγκαλ με τους γονείς της αποδείχθηκε μέσω εξετάσεων DNA.

Σύμφωνα με μια άλλη μαρτυρία, αυτή της Ινεζ Πέρεζ, λίγο πριν το θάνατο της το 2006, ο Δρ Βέλα κατόπιν συνεννόησης με κάποιον Ινσουίτη ιερωμένο, της δώρισε ένα μωρό καθώς αυτή και ο συζυγός της δεν ήταν σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Ο γυναικολόγος ωστόσο δεν αποδέχτηκε, μέσω του δικηγόρου του, τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Πτυχές ενός μεγάλου σκανδάλου

  • Tο 2008 ο ερευνητής Μπαλτάζ Γκάρζον υπολόγισε πως περί τα 30.000 παιδιά αφαιρέθηκαν από τις οικογένειες τους μεταξύ 1936-1939.
  • Τρεις χιλιάδες καταγεγραμμένες υποθέσεις αρπαγής βρεφών έχουν «κλείσει» με ανεπαρκείς αιτιολογίες.
  • Το 2013 μια ογδονταεπτάχρονη νταντά, η Μαρία Γκόμεζ Βαλμπουένα, αντιμετώπισε τις κατηγορίες απαγωγής βρεφών και πλαστογράφησης πιστοποιητικών αλλά απεβίωσε λίγο πριν δικαστεί.
  • Το 2017 επιτροπή του ευρωπαΐκού κοινοβουλίου κάλεσε την Ισπανία να προβεί σε ουσιαστικότερη έρευνα επί του θέματος, προτείνοντας την συνεργασία καθολικής εκκλησίας αλλά και την δημιουργία διευρυμένου δικτύου διεξαγωγής ελέγχων DNA

Ο Δρ Βέλα, βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών ήδη το 1981. όταν το περιοδικό «Ιντερβιου» δημοσίευσε συνεντεύξεις γυναικών που υποστήριζαν πως εξαπατήθηκαν από την κλινική στην οποία και εργαζόταν ο γιατρός, τους ανακοινώθηκε πως τα παιδιά τους πέθαναν κατά την διάρκεια του τοκετού χωρίς ωστόσο να τους δοθεί η ευκαιρία να τα δουν με την αιτιολογία πως εστάλησαν για άμεση ταφή.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου