ΔΙΕΘΝΗ

Εορταστικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ για τα 250 χρόνια ελληνικής παρουσίας

εορταστικές-εκδηλώσεις-στις-ηπα-για-τ-809281

Oι πρώτοι Έλληνες μετανάστες, περίπου 400 από την Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου, έφτασαν – όπως γράφει η ιστοσελίδα kalami.us – στον Άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριντα των ΗΠΑ στις 26 Ιουνίου 1768, για να εργαστούν σε φυτείες, γύρω από την υπό δημιουργία πόλη «Νέα Σμύρνη», νοτιότερα.

Μετά από κακουχίες επέστρεψαν στον Άγιο Αυγουστίνο για μόνιμη εγκατάσταση και σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ιστοσελίδα, πρόκειται επισήμως για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην αμερικάνικη ήπειρο.

Ενας τίτλος ιδιοκτησίας στα αρχεία της πόλης Αγίου Αυγουστίνου του χρόνου 1716, αναφέρει τον Ιωάννη Γιαννόπουλο, με καταγωγή από την Αρκαδία, ως ιδιοκτήτη γης, όπου δημιούργησε (μεταξύ 1710-15) το πρώτο ξύλινο σχολείο-σπίτι των ΗΠΑ, το οποίο μάλιστα σώζεται ως μουσείο. Το σχολείο κατασκευάστηκε μετά το 1703 και αφότου οι Βρετανοί είχαν κάψει ολοσχερώς τα σπίτια της πόλης το 1702.


Στην ισπανική απογραφή του 1793 αναγράφεται ως κάτοικος-ιδιοκτήτης ο Ιωάννης Γιαννόπουλος (εγγονός), «υιός, 42 ετών, του Γεώργιου (Γιαννόπουλου) και της Maria Canel».

Εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί η ιστορική επέτειος, έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου 2018, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Παράλληλα, προγραμματίζονται και εκδηλώσεις, το ίδιο διήμερο, σε πόλεις των ΗΠΑ, με μεγάλες ελληνικές παροικίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kalami.us

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου