ΔΙΕΘΝΗ

Πάγο βάζει ο Ερντογάν στη συμφωνία για τους πρόσφυγες

πάγο-βάζει-ο-ερντογάν-στη-συμφωνία-για-808631

Σε έμμεσο «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προχώρησε η Τουρκία μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα οι Τουρκικές αρχές πριν από μερικές ημέρες έδωσαν εντολή στους αξιωματικούς που ήταν στα ελληνικά νησιά και οι οποίοι έλεγχαν την εφαρμογή της συμφωνίας να επιστρέψουν πίσω.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να επιστρέψουν αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο η χρονική συγκυρία -λόγω του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα-, η αύξηση από τότε του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που περνούν το Αιγαίο (κάθε μέρα περί τους 100) και το γεγονός ότι το θέμα του διαβατηρίου θα μπορούσε να λυθεί υπηρεσιακά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς να ανακληθούν οι εν λόγω αξιωματικοί ανησυχεί ιδιαίτερα τις ελληνικές αρχές οι οποίες δεν αποκλείουν προσωρινό «πάγωμα» στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα και ενώ σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου προσφύγων και μεταναστών, η ελληνική αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη συμφωνία, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση.

Και χρηματοδότηση από την Ε.Ε. στον Ερντογάν

Την ίδια ώρα την καταβολή χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η έκτακτη, όπως σημειώνεται, χρηματοδότηση προβλέπει τρία σκέλη για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου