ΔΙΕΘΝΗ

Κρούσματα άνθρακα στη Σιβηρία – νεκρό ένα 12χρονο αγόρι

κρούσματα-άνθρακα-στη-σιβηρία-νεκρό-806250

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα θανάτου από τον βάκιλο του άνθρακα καταγράφηκε σε ένα 12χρονο αγόρι στη Σιβηρία, ενώ δεκάδες άτομα της νομαδικής φυλής Νένετ που νοσηλεύονται πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί από την ίδια ασθένεια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το λιώσιμο των πάγων που παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο οδήγησε στην απελευθέρωση σπόρων του ιού, ίσως από πτώματα ζώων που είχαν πεθάνει σε προηγούμενη εκδήλωση της μολυσματικής ασθένειας, πριν από 75 χρόνια.

Είχε προηγηθεί μαζικός θάνατος 2.300 ταράνδων, και ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα που ενδέχεται να κρατήσει μέχρι τον Σεπτέμβρη. Έχουν ανακοινωθεί μαζικοί εμβολιασμοί στα κοπάδια των ταράνδων.

Οι σπόροι του άνθρακα μπορούν να επιβιώσουν σε πτώματα ανθρώπων και ζώων για αιώνες, και να απελευθερωθούν αν αυτά τα πτώματα αποψυχθούν. Οι μέσες θερμοκρασίες έχουν ανέβει στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία αλλά αυτό γίνεται περισσότερο αισθητό στις βορινότερες περιοχές, με το μόνιμα στρώμα πάγου να λιώνει, φέρνοντας στο φως νεκροταφεία και πτώματα ζώων και διαβρώνοντας τις όχθες των ποταμών όπου οι νομάδες έθαβαν συχνά τους νεκρούς τους. Οι τάφοι ήταν πάντα ρηχοί γιατί είναι δύσκολο να σκάψεις στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Ο άνθρακας μπορεί θεωρητικά να καταλήξει στο υδατικό σύστημα από το οποίο πίνουν νερό οι νομάδες.

Οι αρχές επιμένουν ότι τα κρούσματα άνθρακα δε θα επηρεάσουν τις σημαντικές εξαγωγές κρέατος της περιοχής προς τη Γερμανία, τη Φιλανδία τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θεωρείται μεμονωμένο περιστατικό και περιορισμένο στην συγκεκριμένη μονάχα περιοχή.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου