ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στην αγχόνη ψυχοθεραπευτής που «προσέβαλε» τον Προφήτη Ιωνά

ιράν-στην-αγχόνη-ψυχοθεραπευτής-που-80580

Στην αγχόνη οδηγήθηκε 37χρονος ψυχοθεραπευτής στο Ιράν, επειδή διοργάνωνε συζητήσεις στο σπίτι του με θέμα το Κοράνι. Η εκτέλεση του Ιρανού Μοσέν Αμίρ Ασλάνι, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από εννέα χρόνια για την «αιρετική» του δράση, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα απαγχονισμών σε όλη τη χώρα, οι οποίες υπονομεύουν τις δεσμεύσεις του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί για τη δημιουργία ενός πιο ανεκτικού Ιράν.

Επισήμως, ο Αμίρ Ασλάνι απαγχονίστηκε την περασμένη εβδομάδα, επειδή «περνούσε νεωτερισμούς στη θρησκεία» και «διέσπειρε τη διαφθορά στη Γη». Προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο τονίζουν ότι ο Αμίρ Ασλάνι ήταν ένας κρατούμενος με συνείδηση, ο οποίος θανατώθηκε λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Μεταξύ άλλων, σε μία από εκείνες τις συνεδρίες στο σπίτι του κατά τις οποίες διάβαζε και ερμήνευε το Κοράνι, ο Αμίρ Ασλάνι είχε ερμηνεύσει την ιστορία του Προφήτη Ιωνά σαν συμβολικό παραμύθι.

Οι ιρανικές Αρχές, προσπαθούν έκτοτε να διαχωρίσουν τη θανατική ποινή τού Αμίρ Ασλάνι από τα θρησκευτικά του πιστεύω. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι ο ιρανός ψυχοθεραπευτής είχε παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ορισμένους από εκείνους που συμμετείχαν στις συναντήσεις στο σπίτι του.

«Ο Μοσέν είχε τη δική του θρησκευτική θεώρηση. Είχε τυπώσει τις απόψεις του σε φυλλάδιο, το οποίο μοίραζε στους υποστηρικτές του», δήλωσε ανώνυμα κάποιος στη Διεθνή Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (ICHRI), με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, πίσω από τη σύλληψη τού Αμίρ Ασλάνι βρίσκεται το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου