ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοπαλίκαρο του Οσάμα Μπιν Λάντεν κυκλοφορεί ελεύθερος στη Βρετανία -Αποφυλακίστηκε επειδή είναι παχύσαρκος

πρωτοπαλίκαρο-του-οσάμα-μπιν-λάντεν-κ-804954

Ελεύθερο στους βρετανικούς δρόμους κυκλοφορεί πλέον ένα πρωτοπαλίκαρο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που αποφυλακίστηκε πρόωρα από φυλακή του Νιου Τζέρσι, επειδή ένας δικαστής φοβήθηκε ότι ο τρομοκράτης ήταν πολύ παχύσαρκος για να γλιτώσει από τον κορωνοϊό μέσα στο κελί του!

Ο 60χρονος Αντέλ Αμπντέλ Μπάρι, που είχε καταδικαστεί για δύο φονικές βομβιστικές επιθέσεις το 1998, αποφυλακίστηκε στις 9 Οκτωβρίου, αφού πέρασε 21 χρόνια της ζωής του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για την εμπλοκή του σε βομβιστικές επιθέσεις που είχε διατάξει ο Μπιν Λάντεν σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική πριν από 22 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 224 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 12 Αμερικανοί. «Η παχυσαρκία του κατηγορούμενου και η κάπως προχωρημένη ηλικία του καθιστούν σημαντικά πιο επικίνδυνη για την υγεία του την Covid-19 σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο», έκρινε ομοσπονδιακός δικαστής του Μανχάταν.

Ο Αντέλ Αμπντέλ Μπάρι σε παλαιότερη φωτογραφία του

Ο Μπάρι επρόκειτο να αποφυλακιστεί στις 28 Οκτωβρίου, αλλά οι συνήγοροί του ζήτησαν να επισπευσθεί η απελευθέρωσή του λόγω της ηλικίας και του βάρους του πελάτη τους, ο οποίος υποφέρει κι από άσθμα. Οι εισαγγελείς δεν δέχθηκαν το επιχείρημα της προχωρημένης ηλικίας, αλλά παραδέχθηκαν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος 36 του Αιγύπτιου τρομοκράτη, τον καθιστούσε πιο ευάλωτο στον κορωνοϊό. Ο βάρους 115 κιλών Μπάρι παραδόθηκε την Τετάρτη σε αξιωματούχους στο Λονδίνο και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun επανενώθηκε με τη γυναίκα του, Ραγκάα, που ζει σ’ ένα διαμέρισμα αξίας άνω του ενός εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο.

Οι Βρετανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την επιστροφή του στη χώρα, επειδή είχε λάβει άσυλο εκεί το 1997, προτού συλληφθεί δύο χρόνια αργότερα και εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί το 2012. Ο συνεργάτης του Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε σε επιδρομή Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν το 2011, καταδικάστηκε το 2915 σε 25ετή κάθειρξη, αλλά προσμετρήθηκαν και τα χρόνια που πέρασε στις βρετανικές φυλακές όσο προσπαθούσε να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Μετά απ’ όλο αυτό το διάστημα το μόνο που θέλει ο κ. Μπάρι είναι να απολαύσει μια ήρεμη ζωή με την οικογένειά του», είχε πει τον περασμένο μήνα ο συνήγορός του στους New York Times. Ωστόσο, η επιστροφή του στη Βρετανία εξόργισε τους συγγενείς θυμάτων . »Επειδή εξέτισε μια ποινή δεν σημαίνει ότι ένα άτομο είναι έτοιμο και να επανενταχθεί στην κοινωνία. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που μπορεί ακόμη να προκαλέσει κακό στον κόσμο», είπε η Έντιθ Μπάρλεϊ, που είχε χάσει τον αδελφό της στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου