ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτείται (;) ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο

παραιτείται-ο-αυτοκράτορας-της-ιαπων-803681

Σε ένα εξαιρετικά σπάνιο για τα χρονικά της Ιαπωνίας διάγγελμά του, που μεταδόθηκε όχι μόνον από τηλεοράσεως, αλλά και από γιγαντοοθόνες στους κεντρικούς δρόμους της χώρας, ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε την ανησυχία του πως η βεβαρημένη υγεία του και η μεγάλη ηλικία του ίσως τίθενται εμπόδιο στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Το “μυστηριώδες” αυτό μήνυμα εξελήφθη από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου ως “υπόνοια” παραίτησης και διαδοχής.

Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι ο Ακιχίτο, που έχει κάνει εγχείρηση καρδιάς και λαμβάνει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, εκφράζει την επιθυμία να παραιτηθεί. Μια τέτοια εξέλιξη, θα ήταν ασυνήθιστη για την μοντέρνα ιαπωνική πολιτική ιστορία, ενώ υπάρχει νομικό κενό για τη δρομολόγησή της.

Με δεδομένο ότι ο Ιάπωνας αυτοκράτορας θεωρείται ότι ενσωματώνει το θείο στοιχείο, στο ιαπωνικό σύνταγμα είναι το σύμβολο της “ενότητας του λαού”και δεν έχει πολιτικές εξουσίες.

Εντυπωσιακό είναι πως στο άκουσμα της είδησης πολλοί Ιάπωνες ξέσπασαν σε λυγμούς, καθώς ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο -εκτός από σύμβολο- είναι και ιδιαίτερα αγαπητός.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου