ΔΙΕΘΝΗ

Aδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βρετανίας για εμπορική συμφωνία, 24 ώρες πριν τη λήξη τους

aδιέξοδο-στις-διαπραγματεύσεις-εε-β-803642

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εμπορική συμφωνία η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο το Σάββατο και οι δύο πλευρές δεν πλησίασαν ουσιαστικά σε επίλυση των δομικών διαφορών τους, τρεις εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση και της τελευταίας φάσης του Brexit.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όλη την νύχτα και την Κυριακή, ωστόσο η κατάσταση κρίνει “πολύ δύσκολη”, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ξανά εντός της Κυριακής, οπότε και θα λάβουν την απόφαση εάν έχει νόημα να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

«Ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία για συμβιβασμό να πάει χαμένη, ωστόσο είναι απολύτως ξεκάθαρος: οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι δίκαιη και να σέβεται την θεμελιακή θέση ότι το Η.Β. είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», συμπλήρωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Εκ των βασικών εμποδίων για μια συμφωνία, σύμφωνα με τον Τζόνσον, είναι η απαίτηση της ΕΕ το Η.Β. να ακολουθεί τις αλλαγές κανονισμών και ρυθμιστικού πλαισίου της Ένωσης προκειμένου να έχει προνομιακή πρόσβαση στην κοινή αγορά ως εμπορικός εταίρος.

Χωρίς συμφωνία, το ΗΒ (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία) θα διεξάγει από την 1η Ιανουαρίου το εμπόριό του με το μπλοκ των 27 χωρών με όρους Παγκόσμιου Οργασισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ανάλογους με εκείνους που χρησιμοποιούνται, όπως αναφέρει συνήθως ο Βρετανός πρωθυπουργός, μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας.

«Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, η πρόταση που έχουμε στο τραπέζι αποκλείεται να γίνει δεκτή εκ μέρους μας», κατέληξε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου