ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα ξένοι κρατούνται στην Τουρκία για σύνδεση με τον Γκιουλέν μετά το πραξικόπημα

δέκα-ξένοι-κρατούνται-στην-τουρκία-γι-803163

Δέκα ξένοι υπήκοοι κρατούνται στην Τουρκία λόγω υποψιών ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς έχουν συλληφθεί και τυπικά και περιμένουν τη δίκη τους, είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία για την εθνικότητά τους.

Ο κ. Κουρτουλμούς ανέφερε ότι ακόμα 216 ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανώτατων αξιωματικών, διαφεύγουν της σύλληψης και αναζητούνται.

Στρέφοντας τα βέλη του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κουρτουλμούς επανέλαβε αιχμηρά το αίτημα της Άγκυρας για γρήγορη έκδοση του κ. Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικεί από το 1999, επικαλούμενος μάλιστα τις μαζικές φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Υποστήριξε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέρος στις χθεσινές πορείες και συγκεντρώσεις, και σχολίασε με νόημα ότι οι ΗΠΑ καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην οργάνωση του Γκιουλέν – που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική – και μία σύμμαχο χώρα με πληθυσμό 79 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Νομίζω ότι οι Αμερικανικές Αρχές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για να κρατήσουν τον Γκιουλέν μετά τις χθεσινές συγκεντρώσεις», είπε ο κ. Κουρτουλμούς, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, σε μία κίνηση επιστροφής στην κανονικότητα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την επαναφορά της άδειας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η οποία είχε απαγορευτεί μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου