ΔΙΕΘΝΗ

Χάρη απένειμε ο ουκρανός πρόεδρος σε πιστό σύμμαχο της Τιμοσένκο

χάρη-απένειμε-ο-ουκρανός-πρόεδρος-σε-π-800609

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς χορήγησε χάρη στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, πιστό σύμμαχο της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, σε μια κίνηση που στοχεύει να κατευνάσει την ΕΕ, αν και ο Γιανούκοβιτς δεν έκανε ταυτόχρονα καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ίδιας της αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Ο Γιούρι Λουτσένκο αποφυλακίστηκε την Κυριακή μαζί με άλλους τέσσερις καταδικασμένους που πήραν χάρη. Είχε φυλακιστεί με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και κατάχρησης εξουσίας.

Η δήλωση που είχε κάνει το Σάββατο ο Γιανούκοβιτς, ζητώντας από την επιτροπή χαρίτων να εξετάσει «χωρίς καθυστέρηση» την περίπτωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, είχε ερμηνευθεί από παρατηρητές στην Ουκρανία ως κίνηση με στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την ΕΕ, η οποία δεν παύει να καταγγέλλει την «επιλεκτική δικαιοσύνη» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η απόφαση του Γιανούκοβιτς να δώσει χάρη στον Λουτσένκο απαντά στα επανειλημμένα αιτήματα δυτικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα σ’ αυτό των ειδικών απεσταλμένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουκρανία, του πρώην προέδρου της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι και του πρώην προέδρου τους Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Ο κοινοτικός επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε χαιρέτισε την απονομή χάριτος. «Επιτέλους» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Γιανούκοβιτς να χορηγήσει χάρη στον Λουτσένκο. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ένα βήμα σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η επιλεκτική δικαιοσύνη» προσέθεσε.

Οι καταδίκες της Τιμοσένκο -η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας- και του Λουτσένκο, οι οποίες επικρίθηκαν ανοικτά από τη Δύση, βρίσκονται στο κέντρο της κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ.

Η δημοσίευση του συγκεκριμένου διατάγματος γίνεται μερικές ημέρες αφού το εφετείο είχε διατηρήσει την ποινή τετραετούς φυλάκισης που έχει επιβληθεί στον Λουτσένκο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τη σύλληψή του, το Δεκέμβριο 2010.

Σύμφωνα με την οικογένεια και τους δικηγόρους του 48χρονου Λουτσένκο, η υγεία του επιδεινώθηκε σοβαρά στη φυλακή.

Στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας σχετικά με την απονομή χάριτος στον Γιούρι Λουτσένκο δεν γίνεται καμία αναφορά στην Γιούλια Τιμοσένκο η οποία, σύμφωνα με τους παρατηρητές, κινδυνεύει να μείνει καιρό στη φυλακή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου