ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τεράστιες ουρές στα σουπερμάρκετ

βρετανία-τεράστιες-ουρές-στα-σουπερμ-797787

Οι Βρετανοί έτρεξαν σήμερα στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες για τα Χριστούγεννα, αφού οι αυστηρότεροι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμαναν και αλλαγή των σχεδίων τους για την εορταστική περίοδο. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εγείρει τον φόβο ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά.

Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί γύρω από ορισμένα σουπερμάρκετ των αλυσίδων Tesco, Sainsbury’s, Waitrose, Marks & Spencer, Aldi και Lidl στο Λονδίνο, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters. Πολλοί καταναλωτές αγόραζαν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα, ή προσπαθούσαν να προσαρμόσουν το εορταστικό δείπνο, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέβαλε τα νέα, αυστηρότερα μέτρα τα οποία σημαίνουν ότι πολλές οικογένειες δεν θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν για τα Χριστούγεννα. Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα για να μαγειρέψουν μόνοι τους στο σπίτι.

«Την Κυριακή είχε πολλή δουλειά, σήμερα επικρατεί τρέλα», είπε ο διευθυντής ενός σουπερμάρκετ.

Στο Waitrose του Κλάπαμ, πολλοί καταναλωτές είχε σχεδιάσει να φύγουν από το Λονδίνο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους, όμως τώρα αναγκάστηκαν να ψωνίσουν αφού θα περάσουν την εορταστική περίοδο στην πρωτεύουσα. Σε κάποια σουπερμάρκετ εξαντλήθηκε το κρέας και το γάλα. Υπάρχει πάντως επάρκεια στα είδη που συνήθως αποτελούν τις «αγορές πανικού», όπως στα ζυμαρικά και τα κονσερβαρισμένα φασόλια.

Το Sainsbury’s προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι θα αρχίσουν να αδειάζουν τα ράφια στα βρετανικά σουπερμάρκετ αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η οδική συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Για το χριστουγεννιάτικο δείπνο όμως υπάρχει επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα είδη.

Σειρά απαγορεύσεων

Η Σουηδία θα σταματήσει να επιτρέπει την είσοδο σε ξένους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τη Δανία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσής του εδώ, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την απαγόρευση εισόδου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι Σουηδοί πολίτες εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σάββατο ότι το νέο στέλεχος οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και από τότε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Αρχή ελέγχου μολυσματικών νόσων της Δανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε εννέα περιπτώσεις λοίμωξης από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Είπε ότι παρακολουθεί στενά το νέο στέλεχος.

Το Βέλγιο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει την ταξιδιωτική του απαγόρευση στα αεροπλάνα και τα τραίνα που προέρχονται από τη Βρετανία για άλλες 24 ώρες, μέχρι αργά το βράδυ αύριο Τρίτη, σε μια προσπάθεια να κρατήσει εκτός του εδάφους του ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, μετέδωσαν το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT και το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Επιπλέον, μόνο οι Βέλγοι κάτοικοι θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα από τις 23 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου, θα επιτρέπεται η είσοδος σε άλλα άτομα εάν παρουσιάσουν αποδεικτικό πρόσφατου αρνητικού τεστ για COVID-19. Η εμπορευματική κυκλοφορία συνεχίζει να επιτρέπεται.

Η Βρετανία ενίσχυσε το Σάββατο τους περιορισμούς κατά της COVID-19 στο έδαφός της, λέγοντας ότι ένα νέο στέλεχος του ιού ήταν υπεύθυνο για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου