ΔΙΕΘΝΗ

Με οδηγίες Ερντογάν πολιτογραφούν 26.500 έποικους

με-οδηγίες-ερντογάν-πολιτογραφούν-26-500-έ-794458

Με βάση τους σχεδιασμούς που επέβαλε η Άγκυρα, το τουρκοκυπριακό κατοχικό καθεστώς προχωρεί σταδιακά στην παραχώρηση «υπηκοότητας» σε έποικους, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα αλλά και να ασκήσει πίεση προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενόψει του νέου γύρου των συναντήσεων που αρχίζουν αυτή την εβδομάδα.

Οι τελευταίες κινήσεις που γίνονται στο θέμα των εποίκων εντάσσονται στην υλοποίηση της αξίωσης που διαβίβασε στις αρχές του χρόνου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για «πολιτογράφηση» 26.500 Τούρκων ως «πολίτες» του ψευδοκράτους.

Ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει προς τον Ακιντζί πως έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου υποδεικνύοντας πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, θα προχωρούσε σε μαζικές παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων». Είναι, όμως, σαφές πως υπήρξε αναπροσαρμογή τακτικής και η Άγκυρα μέσω της ψευδοκυβέρνησης έδωσε εντολή για να αρχίσει από τώρα και με αυξημένους αριθμούς η πολιτογράφηση εποίκων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα παρατηρείται συμφόρηση στο «υπουργείο» Εσωτερικών, όπου πολλοί Τούρκοι πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στα κατεχόμενα, μεταβαίνουν για να υποβάλουν αίτηση.

Με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας η ψευδοκυβέρνηση χορηγεί «ιθαγένεια» του ψευδοκράτους σε 500 άτομα κάθε μήνα με αποφάσεις που λαμβάνονται από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος και το «υπουργείο» Εσωτερικών.

Όσοι εξασφαλίζουν την περιβόητη «υπηκοότητα» βλέπουν το όνομά τους δημοσιευμένο στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους. Συνεπώς δεν είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι αριθμοί.

Η κίνηση αυτή φέρεται πως γίνεται παρακάμπτοντας τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο πλαίσιο των δικοινοτικών συνομιλιών, έχει συμφωνηθεί πάντως, ο αριθμός που θα έχουν τα δύο συνιστώντα κρατίδια με βάση την ιθαγένεια θα είναι: Οι Ελληνοκύπριοι 802.000 και 220.000 Τουρκοκύπριοι (μαζί με τους εποίκους ή καλύτερα με πλειοψηφία τους εκ Τουρκίας).

Αυτό αφορά όσους θα έχουν την υπηκοότητα ενώ ο πληθυσμός θα μπορεί είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σημειώνεται πάντως πως τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο κι άλλοι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος έχουν κατ΄επανάληψη αναφέρει πως ουδένας θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο κ. Ακιντζί, έλεγε και προεκλογικά αλλά και στη συνέχεια πως οι έποικοι θα παραμείνουν καθώς δεν διαχωρίζει τους Τουρκοκύπριους από τους έποικους.

Πηγή: Φιλελεύθρος Κύπρου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου