ΔΙΕΘΝΗ

Εξαφάνισαν νέφος, κατσαρίδες και… κατοίκους εν όψει της G20 στην Κίνα

εξαφάνισαν-νέφος-κατσαρίδες-και-κατ-785684

To Χανγκτσόου της Κίνας υποδέχεται τους ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη και φροντίζει να βάλει τα καλά του θέλοντας να υπερασπιστεί τη θέση της στο παγκόσμιο σκηνικό, η κινεζική ηγεσία έκανε ό,τι μπορούσε, ώστε ο αέρας της πόλης να είναι καθαρός και να εξαφανιστούν -όσο γινόταν- μύγες, κατσαρίδες και ποντίκια. Με τη βοήθεια των κατοίκων, που στο τέλος έκαναν κι αυτοί… στην άκρη.

Η πόλη κανονικά μετρά πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατ. και η ζωή της είναι τόσο πολύβουη όσο και η ιστορία της (έχει πορεία δεκάδων αιώνων, την είχε εξυμνήσει ο Μάρκο Πόλο, ήταν έδρα βασιλέων), όμως ήδη από τις παραμονές της G20 το Σαββατοκύριακο έμοιαζε με πόλη-φάντασμα.

Στους δρόμους υπήρχαν ελάχιστα αυτοκίνητα και τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά, όπως μεταδίδει το Reuters. Τις τελευταίες ώρες πριν από τις αφίξεις των ηγετών είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και τα τελευταία, φυσικά δρακόντεια, μέτρα ασφαλείας, ενώ τα εργοτάξια που συνήθως ακούγονται νυχθημερόν είχαν σιγήσει.

Οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται ότι άκουσαν την προτροπή της κυβέρνησης και πήγαν για ολιγοήμερες διακοπές -όπως αναφέρει η «Sueddeutsche Zeitung», υπήρξε μέριμνα, ώστε, για την περίσταση, οι κάτοικοι της πόλης να έχουν προνομιακές τιμές σε ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή.

Προηγουμένως, όπως αναφέρει ο «Guardian», οι κάτοικοι είχαν κληθεί να βάλουν τα δυνατά τους να καταπολεμήσουν τις… «τέσσερις μάστιγες» της πόλης: τις μύγες, τις κατσαρίδες, τα κουνούπια και τα ποντίκια.

Όσον αφορά στον αέρα και τον ουρανό της πόλης, η κυβέρνηση φρόντισε ώστε να κλείσουν για τις ημέρες πριν και κατά την G20 τα εργοστάσια στη γύρω περιοχή. Η κατάσταση στο μέτωπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα για τις κινεζικές μεγαλουπόλεις- ήταν αισθητά βελτιωμένη, αναφέρουν οι ανταποκριτές.

Τους προηγούμενους μήνες, όπως σημειώνει ο «Guardian», είχαν γίνει έργα ειδικά στο σημείο που θα γίνουν οι συνεδριάσεις που στο τέλος θα βελτιώσουν κάπως τις συνθήκες για τους κατοίκους, όπως αποχετεύσεις.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου