ΔΙΕΘΝΗ

Νέες δικαστικές περιπέτειες απειλούν την υποψηφιότητα Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές

νέες-δικαστικές-περιπέτειες-απειλού-785152

Αντιμέτωπος με νέο νομικό «πονοκέφαλο» βρίσκεται Νικολά Σαρκοζί, που πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της χώρας και θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σήμερα, εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πιθανώς να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαζί με στενούς του συνεργάτες, και να κληθεί να αποδείξει ότι η καμπάνια επανεκλογής του δεν έλαβε παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να επιστρέψει στα Ηλύσια Πεδία.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε μπει στο «μικροσκόπιο» των γαλλικών αρχών και βρισκόταν επίσημα υπό έρευνα αλλά πλέον οι εισαγγελείς αισθάνονται βέβαιοι ότι τα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του δικαιολογούν την παραπομπή του σε δίκη.

Οι ανακριτές θα πρέπει να αποφασίσουν μέσα στο διάστημα ενός μήνα εάν η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί –κάτι το οποίο σημαίνει ότι η απόφαση αυτή αναμένεται μερικές μόλις ημέρες πριν από τους προκριματικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις 20 και 27 Νοεμβρίου.

Η υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων βασίστηκε αρχικά σε καταγγελίες για πλαστά τιμολόγια ύψους 18 εκατομμυρίων από μια εταιρία που ονομάζεται Bygmalion.

Τα τιμολόγια αυτά φέρονται να εκδόθηκαν για να μην φανεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί ξεπέρασε κατά πολύ το όριο δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στη συνέχεια, η δικαστική υπόθεση διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα 13,5 εκατομμύρια αγνώστου ταυτότητος.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί, ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ. Και παρότι η ποινή αυτή μοιάζει μάλλον… μικρή, το πλήγμα στην εικόνα του Σαρκοζί θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου