ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Ολλανδοί τελωνειακοί κατάσχεσαν σάντουιτς με ζαμπόν από οδηγό φορτηγού ως… λαθραίο

brexit-ολλανδοί-τελωνειακοί-κατάσχεσαν-σά-783316

Τον σουρεαλισμό της μετά-Brexit εποχής αποτυπώνει ο έλεγχος Ολλανδών τελωνειακών, που υποδέχονται φορτηγά από τη Βρετανία.

Οι τελωνειακοί κατάσχεσαν ένα σάντουιτς με ζαμπόν που είχε μαζί του οδηγός φορτηγού ως… λαθραίο, καθώς όφειλαν να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς.

«Καλώς ήρθατε στο Brexit», είπε ένας τελωνειακός στον οδηγό φορτηγού γελώντας. «Μπορείς να πάρεις το ζαμπόν και να μου αφήσεις το ψωμί;» τον παρακάλεσε ο οδηγός. Εις μάτην… Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Λυπάμαι» περιορίστηκε να του απαντήσει ο αξιωματικός.

Οι σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στον τερματικό σταθμό του Hook of Holland, όπου καταφθάνουν οι οδηγοί των φορτηγών από τη Βρετανία. Πλέον, μετά την 31η Δεκεμβρίου, ένα σάντουιτς με ζαμπόν θεωρείται λαθραίο

Αντικείμενο έρευνας έγιναν και οι… σαρδέλες. «Δεν επιτρέπεται το ψάρι» δήλωσε ο τελωνειακός για τις σαρδέλες. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι ούτε ο ίδιος είναι εξοικειωμένος με τους κανονισμούς, γιατί οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν συνολικά 20 κιλά ψάρια στην ΕΕ. Παράλληλα, οι τελωνειακοί ελέγχουν τα αγαθά, αλλά και τις ποσότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον δεν επιτρέπει στους ταξιδιώτες από εξωτερικές χώρες να φέρνουν φρούτα, λαχανικά, κρέας ή γαλακτοκομικά, ακόμη κι αν πρόκειται για προσωπική τους χρήση. Η διαφορά είναι ότι πλέον και η Βρετανία θεωρείται τρίτη χώρα.

Εκπρόσωπος των ολλανδικών τελωνείων περιορίστηκε να δηλώσει: «Εμείς απλώς εφαρμόζουμε κανονισμούς. Από την 1η Ιανουαρίου δεν επιτρέπεται πλέον η μεταφορά ευπαθών αγαθών από το Ηνωμένο Βασίλειο για ταξιδιώτες».

Παρόμοιοι κανόνες υπάρχουν και για τους ταξιδιώτες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Η πανδημία δεν έχει δείξει στην πλήρη έκτασή τους τα αποτελέσματα του διαζυγίου, καθώς υπάρχει σχετικά μικρή κίνηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πάντως οι τελωνειακοί σημειώνουν ότι είναι μία νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει όλοι να προσαρμοστούν.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου