ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που συντάραξαν τον κόσμο του αθλητισμού

τα-σκάνδαλα-σεξουαλικής-παρενόχληση-779886

Τα όνειρα και οι ελπίδες μιας νεαρής αθλήτριας σκοντάφτουν πολλές φορές στα δήθεν «αθώα» αγγίγματα κάποιων ισχυρών ανδρών. Η διαμαρτυρία και το «όχι» καταπνίγονται όταν ο εν λόγω άνδρας απειλήσει τις κοπέλες αυτές: θα τους τελειώσει την καριέρα, θα το μάθουν όλοι και θα γίνουν δακτυλοδειχτούμενες. Ποιος εξάλλου θα πίστευε τον λόγο μιας μικρής κοπέλας απέναντι σε αυτόν του έμπειρου στελέχους;

Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού – και δη του πρωταθλητισμού – επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τις απίστευτες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Δυστυχώς, όπως και σε όλους τους άλλους χώρους της ζωής, έτσι και στον αθλητισμό τέτοιες υποθέσεις σπάνια αποκαλύπτονται, όπως θα φανεί αν κοιτάξει κάποιος την ιστορία των σκανδάλων παρενόχλησης στον αθλητισμό.

Ακόμα πιο φρικτό είναι το γεγονός αυτό ότι τις περισσότερες φορές οι ανόσιες αυτές πράξεις έχουν θύματα ανήλικους και ανήλικες, μικρά παιδιά που γνωρίζουν και αγαπάνε τον αθλητισμό. Ένα από αυτά τα σκάνδαλα είναι, για παράδειγμα, η φρικτή υπόθεση με τα περιστατικά αποπλάνησης ανηλίκων αγοριών από προπονητές ποδοσφαίρου στη Βρετανία. Ένα σκάνδαλο που πάει πίσω έως τη δεκαετία του 1970.

Ωστόσο, αυτή τη φορά επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα περιστατικά κακοποίησης εις βάρος αθλητριών. Ένα από αυτά είναι πασίγνωστο: το σκάνδαλο με τις διεθνούς φήμης αθλήτριες της ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, οι οποίες έπεσαν θύματα στις ανόσιες ορέξεις του γιατρού τους.

Τα περισσότερα από αυτά τα σκάνδαλα, όμως, αφορούν αθλήτριες όχι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό – όπως ίσως ήταν και Μάνια Μπίκοφ, η Ραμπέα Ιατρίδου και η Μαρίνα Ψυχογιού. Όλες τους ήταν δυνατές αθλήτριες: η Μπεκατώρου είναι χρυσή ολυμπιονίκης, η Μπίκοφ έχει εκτελέσει επιτυχώς το «Ironman Challenge», η Ιατρίδου είναι αθλήτρια της εξαιρετικά απαιτητικής τεχνικής κολύμβησης, η Ψυχογιού είναι και αυτή πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας.

Και όμως παρά τη δύναμή τους – σωματική και ψυχική – οι γυναίκες αυτές έπεσαν θύματα ανδρών που εκμεταλλεύτηκαν είτε τη θέση τους, είτε απλά το γεγονός ότι ανήκουν στο «ισχυρό φύλο». Για δεκαετίες ολόκληρες, το μυστικό τους βάραινε τη ψυχή τους και τελικά ως μια ακόμα απόδειξη της δύναμης και της ανωτερότητάς τους, είχαν το θάρρος να μιλήσουν δημόσια για όσα υπέστησαν.

Λίγοι είχαν τη δύναμη αυτή. Όπως θα δείτε, είναι πολύ λίγα τα περιστατικά στον χώρο του αθλητισμού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Δείτε λοιπόν μερικά από τα πιο γνωστά σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό:

Το σκάνδαλο με την ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ

Πρόκειται για το πιο γνωστό και το πιο μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού στην πρόσφατη ιστορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα The Indianapolis Star φιλοξένησε τις δηλώσεις δύο αθλητριών, οι οποίες αποκάλυψαν πώς ο Λάρι Νάσσαρ, αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, τις παρενόχλησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων.

Από τότε πάνω από 256 (!) γυναίκες – συμπεριλαμβανομένου και πασίγνωστων αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Μακέιλα Μαρόνεϊ, η Άλι Ράισμαν και η Γκάμπι Ντάγκλας – κατηγόρησαν τον Νάσσαρ για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι κατηγορίες ήταν ποικίλες, όλες τους εξίσου φρικτές: ο γιατρός έβαζε το δάχτυλο του ή τις χάιδευε σε σημεία του σώματός τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Φυσικά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους όλες αυτές οι αθλήτριες ήταν ανήλικες, μεταξύ 10 – 15 ετών (ως γνωστόν στην ενόργανη γυμναστική οι αθλητές διαγωνίζονται σε πολύ μικρή ηλικία).

Το θέμα προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, με το FBI να ξεκινά έρευνα σε βάρος του Νάσσαρ για αποπλάνηση ανηλίκου. Ο γιατρός δήλωσε ένοχος σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση 40 έως 125 ετών.

Ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Αϊτή ζητούσε σεξ από παίκτριες για να τις κρατήσει στην εθνική ομάδα

Ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αϊτής, Υβ Ζον-Μπαρτ, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση του για 20 χρόνια με έναν συνδυασμό χειραγώγησης, εκβιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι είχε παρενοχλήσει και κακοποιήσει σεξουαλικά πολλές νεαρές παίκτριες – συμπεριλαμβανομένου και ανήλικες – μεταξύ του 2014 και του 2020.

Ο 73χρονος άνδρας ανάγκαζε παίκτριες να κάνουν σεξ μαζί του με αντάλλαγμα την παραμονή τους στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας. Παράλληλα, απειλούσε ότι θα σκοτώσει τα θύματά του και όσους τολμούσαν να πουν ότι θα τον «καρφώσουν».

Τελικά, η FIFA τον τιμώρησε με μια από τις αυστηρότερες τιμωρίες στα χρονικά της: τον δια βίου αποκλεισμό από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, καθώς και το αστρονομικό πρόστιμο των 920.000 ευρώ.

Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο γαλλικό πατινάζ

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, και μάλιστα ανηλίκου, συντάραξαν το 2020 τον αθλητικό χώρο στη Γαλλία.

Η Σάρα Αμπιτμπόλ, πρώην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προπονητή της Γκιγ Μπεγιέ, όταν ήταν ακόμα ανήλικ

Η Αμπιτμπόλ περιγράφει στο βιβλίο της, «Μία πολύ μεγάλη σιωπή», ότι ο προπονητής της τη βίασε επανειλημμένα από τα 15 έως τα 17 της χρόνια.

Καταγγέλλει επίσης ότι ενώ είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Αθλητισμού την περίοδο 2002-2007, Λαμούρ, αυτός της απάντησε ότι «θα κλείσουν τα μάτια» .

Ο ίδιος ο πρώην προπονητής της, Γκ. Μπεγιέ παραδέχθηκε ότι είχε «ανάρμοστες σχέσεις» με την αθλήτριά του.

Σκάνδαλο παρενόχλησης και στον γαλλικό στίβο

Δύο Γάλλοι προπονητές στίβου κατηγορήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον δύο αθλητριών.

Ο Ζισκάρ Σαμπά, κορυφαίος Γάλλος προπονητής του 2013, φέρεται να παρενόχλησε 21χρονη πρώην αθλήτριά του τον Ιανουάριο του 2017, εκείνη απευθύνθηκε στις αρχές της Κρετέιγ και ακολούθησε διενέργεια έρευνας.

Η άλλη υπόθεση χρονολογείται από τις 26 Ιουλίου 2014, όταν η δρομέας μεσαίων αποστάσεων Εμά Ουντιού απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Φοντενεμπλό για να καταγγείλει περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Πασκάλ Μασά.

Ο προπονητής είχε φιλήσει στον λαιμό και είχε ακουμπήσει στον γοφό την, τότε, 19χρονη που ετοιμαζόταν να τρέξει στον τελικό των 3.000 μέτρων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων/Νεανίδων στο Γιουτζίν των ΗΠΑ.

Η κόλαση της Κέιτι Χνίντα

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Κέιτι Χνίντα ήταν ίσως το μεγαλύτερο όνομα στο γυναικείο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, έγινε η πρώτη γυναίκα που σκοράρε στη Division I του κολεγιακού φούτμπολ των ανδρών.

Η απίστευτη αυτή αθλήτρια, όμως, έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη για να μπορέσει να αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με τους άνδρες.

Η Χνίντα επιλέχτηκε από τον Ρικ Νεχέισελ για το ρόλο του κίκερ, του παίκτη που εκτελεστεί ένα ελεύθερο λάκτισμα στη μπάλα μετά από κάθε touchdown, δίνοντας έξτρα πόντους στην ομάδα του. Ο προπονητής που την έφερε στην ομάδα, ωστόσο, αποχώρησε κι ο νέος κόουτς, ο Γκάρι Μπαρνέτ, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι στην ομάδα του αγωνίζεται κι ένα κορίτσι.

Όπως έγραψε η ίδια η αθλήτρια στο βιβλίο της μετά από αρκετά χρόνια στο Κολοράντο υπέστη θύμα σεξιστικών επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, με αποκορύφωμα τον βιασμό από ένα συμπαίκτη της.

«Άρχισε να με φιλάει, αλλά του είπα ότι δεν θέλω. Ήρθε από πάνω μου και του είπα “όχι”, αλλά αυτός σήκωσε τη φούστα μου και με βίασε», διηγήθηκε το περιστατικό η Χίντα, που δεν θέλησε να πάει στην αστυνομία. «Φοβόμουν για το τι θα έλεγε ο κόσμος. Κουβαλούσα τόσα πολλά μέσα μου εκείνη την εποχή, που δεν άντεχα κι άλλο» υπογράμμιζε.

Ο Μπαρνέτ, βέβαια, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, τόνισε ότι ποτέ δεν έφτασαν στα αυτιά του τα περί σεξουαλικής κακοποίησης. «Σίγουρα θα είχα πιάσει κάποιον από το λαιμό. Δεν είχα μάθει ποτέ κάτι τέτοιο. Ήταν κάτι που δεν πιστεύω ότι θα έκαναν οι παίκτες μας, γιατί γνώριζαν ότι θα είχαν μεγάλο πρόβλημα με μένα» ήταν η δικαιολογία του.

Η Κέιτι Χνίντα, τελικά, έφυγε από το κολέγιο τη 2η χρονιά της. Για δύο χρόνια υπέφερε από κατάθλιψη και αϋπνίες. Το 2002 τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου