ΔΙΕΘΝΗ

«Εσωτερικός εχθρός» για την Θάτσερ οι ανθρακωρύχοι και οι Εργατικοί

εσωτερικός-εχθρός-για-την-θάτσερ-οι-77460

«Έπρεπε να πολεμήσουμε τον εξωτερικό εχθρό στα Φώκλαντ και τώρα πρέπει να πολεμήσουμε τον εσωτερικό εχθρό, τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων των ανθρακωρύχων, που είναι πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος, αλλά εξ ίσου επικίνδυνος για την ελευθερία».

Mε αυτούς τους χαρακτηρισμούς αναφερόταν το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ για την εργατική τάξη και κυρίως τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι εκείνη την περίοδο είχαν κατεβεί σε απεργία, μετά από ένα σαρωτικό πρόγραμμα κλεισίματος ορυχείων που είχε εξαγγείλει η Σιδηρά Κυρία.

Σε νέα ντοκουμέντα κι έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Ίδρυμα Μάργκαρετ Θάτσερ, προκύπτει πως στις 12ης Οκτωβρίου 1984, λίγες ώρες πριν την έκρηξη της βόμβας του IRA στο Γκραντ Οτέλ του Μπράιτον, όπου διέμεναν η Θάτσερ και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της, που βρίσκονταν εκεί για το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, η πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στους ανθρακωρύχους.

Έτσι, στην επικείμενη ομιλία της είχε σκοπό να απευθυνθεί προσωπικά στον ηγέτη των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ, κατηγορώντας τον πως είναι μια «μαριονέτα ενός κόμματος που βρίσκεται όμηρος στα χέρια των εχθρών της Δημοκρατίας».

Ανάμεσα στα νέα ντοκουμέντα υπάρχουν κι εκείνα που αποδεικνύουν πως η Θάτσερ είχε κατά νου να κάνει λόγο για μια «επανάσταση που λαμβάνει χώρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου» και την ελπίδα της πως «η χώρα μας δεν θα διαλυθεί από το χάος που θα προκαλέσει η βιομηχανία των ανθρακωρύχων, που καθοδηγούνται από μια χούφτα Μαρξιστές».

Η πρωθυπουργός θα το προχωρούσε ακόμη παραπέρα: Αφού πρώτα καταδίκασε τη βία στην οποία κατέφυγαν τα εργατικά συνδικάτα στις συγκρούσεις τους με την αστυνομία, στη συνέχεια σκόπευε να κατονομάσει ειδικά το Εργατικό Κόμμα ως «το φυσικό σπίτι των δυνάμεων που επιλέγουν τη βία».

Όπως πίστευε: «Το Εργατικό Κόμμα, στην παρούσα του κατάσταση, έχει γεμίσει με ακραίους εξτρεμιστές. Ο κύριος Κίνοκ έχει πέσει θύμα ομηρίας, αρχικά από τον Άρθουρ Σκάρτζιλ [σ.σ: τον επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων] και κατόπιν από αντιδημοκρατικές δυνάμεις μέσα στην ίδια του την παράταξη. Μπορεί να είναι, τύποις, ο ηγέτης του κόμματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα [των εργατικών συνδικάτων]».

Σϋμφωνα με τον Guardian, η ομιλία της Θάτσερ άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την έκρηξη της βόμβας στο ξενοδοχείο, που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα, ενώ τραυμάτισε πολλά ακόμη.

Την επόμενη μέρα της βομβιστικής επίθεσης, η πρωθυπουργός θα κάνει κανονικά την προγραμματισμένη ομιλία της, όπου θα δηλώσει πως οι μαχητές του IRA είναι κοινοί εγκληματίες.

«Εσωτερικός εχθρός» για την Θάτσερ οι ανθρακωρύχοι και οι Εργατικοί

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου