ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές αύριο στα Σκόπια: Μάχη στήθος με στήθος για Ζάεφ και Μίτσκοσκι -Τα προγνωστικά

εκλογές-αύριο-στα-σκόπια-μάχη-στήθος-μ-773434

Τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία ετοιμάζονται για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, που αναμένεται να κριθεί στο νήμα μετά από μια προεκλογική εκστρατεία όπου κυριάρχησαν η παροχολογία, η σκανδαλολογία, τα πατριωτικά συνθήματα και η πανδημία του κορονοϊού.

Εν μέσω μιας συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα πασχίζουν για την επικράτηση που θα φέρει τον νικητή αντιμέτωπο με τη διαχείριση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ – αναμένεται να διαρκέσουν σ’ ολόκληρη τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης – των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, το εύρος των οποίων παραμένει άγνωστο. Παρά τη σοβαρότητα των μελλοντικών προκλήσεων, η χλωμή προεκλογική εκστρατεία με τις ανακυκλωμένες υποσχέσεις και χωρίς τις συνήθεις μαζικές συγκεντρώσεις δεν κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι δύο αντίπαλοι συνασπισμοί, ο ένας υπό τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και ο έτερος υπό το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στηρίχθηκαν στους γνωστούς συνδυασμούς δεσμεύσεων για την ανάταξη της οικονομίας και την προώθηση έργων υποδομών, για κοινωνικά μέτρα και ταχεία ενσωμάτωση στην οικογένεια της ΕΕ προκειμένου να πείσουν το εκλογικό σώμα. Οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν στήθος με στήθος δίνοντας σχεδόν όλες ισχνό προβάδισμα στον Ζάεφ. Το κόμμα του, που κυβερνά από τα μέσα του 2017 σε συνεργασία με μικρότερα κόμμα, κατεβαίνει στην εκλογική αναμέτρηση με το φιλόδοξο σύνθημα «Μπορούμε. Ακόμη περισσότερα. Ακόμη καλύτερα», ενώ το VMRO-DPMNE του πρώην επικεφαλής Νίκολα Γκρούεφσκι – ο οποίος κατέφυγε τον Νοέμβριο του 2018 στην Ουγγαρία για να αποφύγει την καταδίκη του σε υπόθεση διαφθοράς – έθεσε με σύνθημα «Έρχεται η Ανοικοδόμηση» δύο βασικούς στόχους: τη νίκη επί των Σοσιαλδημοκρατών και την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αλβανικός παράγοντας

Στα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, που εκπροσωπεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, η αναμέτρηση θα κριθεί ανάμεσα στο DUI του Αλί Αχμέτι, που μετείχε στις κυβερνήσεις τα 16 από τα τελευταία 18 χρόνια και το συνασπισμό γύρω από τη Συμμαχία για τους Αλβανούς του Ζιγιαντίν Σέλα. Το DUI διεκδικεί αυτή τη φορά την ψήφο με δικό του υποψήφιο πρωθυπουργό, τον Ναζέρ Ζιμπέρι.

Στη συγκυβέρνηση που είχε προηγηθεί είχε εξασφαλίσει Αλβανό πρόεδρο της Βουλής και τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη χώρα, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι το DUI δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να αποσπάσει τον πρωθυπουργικό θώκο στα παζάρια με τις δύο μεγάλες παρατάξεις, που κατήγγειλαν εκβιασμό.

Η Βόρεια Μακεδονία χτυπά την πόρτα της ΕΕ

Ο 45χρονος Ζάεφ, που κυβέρνησε από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, διαθέτει σαφώς μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία από τον βασικό αντίπαλό του Μίτσκοσκι, που είχε διατελέσει τη διετία 2015-2017 σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων του τότε πρωθυπουργού Γκρούεφσκι και του διαδόχου του Εμίλ Ντιμιτρίεφ. Ο Ζάεφ πιστώνεται με την διευθέτηση του ονοματολογικού στην κόντρα με την Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε στα κάγκελα το VMRO-DPMNE, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών δεν πρόκειται να ακυρώσει, αλλά να καθυστερήσει την εφαρμογή της.

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε στη Βόρεια Μακεδονία την πόρτα του ΝΑΤΟ – από τις 27 Μαρτίου είναι το 30ο μέλος της Συμμαχίας – ενώ η ΕΕ έχει ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη, πιθανώς πριν τα τέλη του 2020, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κλειδί η συμμετοχή

1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στην αυριανή ψηφοφορία με τις κάλπες να παραμένουν ανοιχτές από τις 7 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. – δύο ώρες περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αποφασιστικής σημασίας θα είναι η προσέλευση στις κάλπες που είχε φθάσει το 67% προ τετραετίας και αναμένεται να κυμανθεί αύριο λίγο πάνω από το 50% λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αδιαφορίας του εκλογικού σώματος – κυρίως των ηλικιωμένων.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου