ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 19χρονη που γύρισε από τη Ράκα

ολλανδία-ελεύθερη-με-περιοριστικούς-769456

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους άφησε η ολλανδική Δικαιοσύνη την 19χρονη Αΐσα, η οποία θεωρείται ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς διέφυγε στη Συρία για να παντρευτεί μαχητή του Ισλαμικού Κράτους (IS) για να διασωθεί τελικά έναν χρόνο μετά από την μητέρα της, η οποία την έφερε πίσω στην Ολλανδία.

«Ο δικαστής αποφάσισε ότι η Αΐσα μπορεί να αφεθεί ελεύθερη εφόσον σεβαστεί τους όρους που της τέθηκαν» ανακοίνωσε το δικαστήριο του Μάαστριχτ. «Ο σεβασμός στους όρους αυτούς είναι σύμφωνα με τον δικαστή επαρκής εγγύηση ότι η έρευνα θα μπορέσει να συνεχιστεί με ήρεμο τρόπο» προσέθεσε.

Η έφηβη παραμένει ύποπτη «για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Η 19χρονη Αΐσα, το επίσημο μικρό όνομα της οποίας είναι Στερλίνα, συνελήφθη την Τετάρτη κατά την επιστροφή της στο Μάαστριχτ μαζί με τη μητέρα της Μονίκ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αναχώρησή της για τη Συρία.

Η Αΐσα, η οποία είχε ασπαστεί το Ισλάμ, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη συριακή πόλη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους για να παντρευτεί εκεί έναν μαχητή της οργάνωσης.

Η 19χρονη αναχώρησε από την Ολλανδία τον περασμένο Φεβρουάριο για να παντρευτεί τον Ομάρ Γιλμάζ, ολλανδό τουρκικής καταγωγής, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στον ολλανδικό στρατό.

Είχε δει αρχικά τον Ομάρ στην τηλεόραση και στη συνέχεια επικοινωνούσε μαζί του μέσω κοινωνικών δικτύων.

Όμως μετά την αποτυχία του γάμου της, η κοπέλα ζήτησε από τη μητέρα της να την βοηθήσει να επιστρέψει στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η Μονίκ, 49 ετών, μετέβη στη Ράκα και μαζί με την κόρη της διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία. Πάντως, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η Μονίκ δεν πέρασε ποτέ στη Συρία, αλλά συνάντησε την Αΐσα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Από τους περίπου 130 Ολλανδούς που έχουν φύγει να να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, 30 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και 14 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου