ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική Βουλή: Υπέρ της παραμονής του Γιάτσενιουκ στην πρωθυπουργία

ουκρανική-βουλή-υπέρ-της-παραμονής-το-768272

Το νέο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της παραμονής του Αρσένι Γιάτσενιουκ στην θέση του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης. Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο στήριξε τον διορισμό του.

Συνολικά, 341 βουλευτές σε σύνολο 450 ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Γιάτσενιουκ στο τιμόνι της κυβέρνησης. Ο Γιάτσενιουκ εκτελεί ήδη καθήκοντα πρωθυπουργού, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς τον Φεβρουάριο.

Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα που συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά.

«Έχουμε επωμιστεί ένα ιστορικό καθήκον, εκείνο της προστασίας του κράτους μας και της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας μας» δήλωσε ο Γιατσενιούκ σε μία πολύ σύντομη ομιλία πριν από την ψηφοφορία.

«Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο […]. Η εισβολή του ρωσικού στρατού δεν είναι τίποτά άλλο από μια απόπειρα εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας, μία απόπειρα να καταστρέψουν την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

«Το 2015 θα είναι ακόμα δυσκολότερο από το 2014. Ελάτε, ας εργαστούμε!» κάλεσε τους βουλευτές ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές της ουκρανικής βουλής επίσης εξέλεξαν τον πρώην αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στην θέση του προέδρου της Βουλής.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι το 100% των Ουκρανών τάσσεται υπέρ ενός κράτους χωρίς ομοσπονδιοποίηση.

«Αυτές είναι οι πιο θερμές ευχές μας προς αυτούς στα ανατολικά και τα δυτικά που συμβουλεύουν ομοσπονδιοποίηση» είπε σαρκαστικά ο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στη διαμάχη που επικρατεί ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, οδήγησαν τους Ουκρανούς να στηρίξουν την ιδέα να ενταχθεί στο μέλλον η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, πέντε κόμματα που πρόσκεινται στη Δύση σφράγισαν τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, τον οποίο ονόμασαν Ευρωπαϊκή Ουκρανία, που έχει ως στόχο να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Δύσης.

Ο συνασπισμός αυτός απαριθμεί 302 βουλευτές από ένα σύνολο 450 εδρών –ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της Ουκρανίας– δηλαδή διαθέτει μία πλειοψηφία που δύναται, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο συνασπισμός αυτός έχει θέσει ως στόχο την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν για τους ειδικούς η προοπτική αυτή παραμένει πολύ αβέβαιη.

Στο νέο Κοινοβούλιο, τα φιλορωσικά κόμματα αποτελούν τη μειοψηφία ενώ δεν εκπροσωπούνται οι κομουνιστές για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Ρωσικές απειλές προς την Ουκρανία;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ποροσένκο το βράδυ της Τετάρτης, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η ρωσική προεδρία επισήμανε ότι η τηλεφωνική συνομιλία διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του Κιέβου.

Αν και η Ρωσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ο ουκρανικός ανεξάρτητος ιστότοπος The Insider μετέδωσε, επικαλούμενος πηγές της ουκρανικής προεδρίας, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας απείλησε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι θα εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία στην περίπτωση που το Κίεβο δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην αναγνωρίσει τις δημοκρατίες των αυτονομιστών στα ανατολικά.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία διέψευσαν ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

«Οι πληροφορίες του Τύπου […] σχετικά με την απειλή εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους είναι ψευδείς», σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε από την πλευρά του τις πληροφορίες αυτές «αποκυήματα φαντασίας».

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε την Πέμπτη τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος 13 προσώπων και 5 «νομικών προσώπων», κυρίως πολιτικών κομμάτων, που εμπλέκονται στις εκλογές που διενεργήθηκαν από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η απόφαση αυτή «είναι η απάντηση της ΕΕ» στις «εκλογές που οργάνωσαν οι αυτονομιστές και οι οποίες υπονόμευσαν την ισορροπία και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ» με το οποίο τέθηκε σε ισχύ μία κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, υπογραμμίζει μία από τις πηγές αυτές.

Η ταυτότητα των προσώπων και των κομμάτων εναντίον των οποίων θα επιβληθεί δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνο έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σάββατο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου