ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Προς διαγραφή τα χρέη 60.000 φτωχών νοικοκυριών

κροατία-προς-διαγραφή-τα-χρέη-60-000-φτωχών-768260

Την πιθανότητα διαγραφής των χρεών για περίπου 60.000 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει» για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τράπεζες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Μπόρις Λάλοβατς.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Κροατίας, ο Λάλοβατς υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το θέμα έχει ήδη επιτευχθεί και απομένει η σχετική απόφαση από τους πάροχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Jutamji List, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συναίνεσαν στη διαγραφή των χρεών πολιτών για λόγους κοινωνικής πρόνοιας, ενώ για άλλες κατηγορίες πολιτών με τηλεφωνικούς λογαριασμούς που κατατάσσονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να δοθεί ένα μορατόριουμ διάρκειας τριών ετών για να αποπληρωθούν τα χρέη.

Το ανώτατο όριο των χρεών που υπόκεινται σε διαγραφή διαμορφώνεται σε 25.000 κούνα και οι οφειλέτες, άτομα που εντάσσονται στην κατηγορία της κοινωνικής πρόνοιας ή όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους ή συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 2500 κούνα, θα καλυφθούν από το σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις ή επιπλέον περιουσία, μόνο το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.

Τα ποσά (χρέη) που θα διαγράψουν οι τράπεζες υπό αυτό το καθεστώς θα αντιμετωπίζονται ως φορολογικές ελαφρύνσεις.

Προς το παρόν, 320.000 Κροάτες έχουν παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, με τα 2/3 αυτών να είναι παγωμένοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου 60.000 πολίτες που περικλείει αυτή η κατηγορία έχουν χρέη μικρότερα των 25.000 κούνα (1 ευρώ = 7,6 κούνα).

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου