ΔΙΕΘΝΗ

Εστρωσαν τιρκουάζ χαλιά στην Αγία Σοφία ενόψει της προσευχής την 24η Ιουλίου

εστρωσαν-τιρκουάζ-χαλιά-στην-αγία-σοφ-766921

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στην Αγία Σοφία προκειμένου στις 24 Ιουλίου να είναι όλα έτοιμα για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια, όπως έχει ανακοινώσει ο Ερντογάν.

Τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες, όπως έχει επιβεβαιώσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Μάλιστα, άρχισαν να τοποθετούνται και τιρκουάζ χαλιά εντός της Αγίας Σοφίας, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά Μέσα, αποτελούν προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» ήταν το μεγαλύτερο νεανικό του όνειρο.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι Τούρκοι κατέβασαν τις πινακίδες έξω από την Αγία Σοφία οι οποίες έγραφαν «μουσείο».

Αυτοψία Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 2.000 τ.μ. είναι έτοιμα. Τα χαλιά έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.

Χθες (20/07) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε με το επιτελείο του και με τον μικρό εγγονό του την Αγία Σοφία, προκειμένου να δει από κοντά πως προχωρούν οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πρώτη προσευχή αναμένεται να δώσουν το «παρών» περίπου 1.000 άτομα, ενώ πλήθος κόσμου θα βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία.

Ταυτόχρονα, τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με τη μουσουλμανική, πλέον, ταυτότητα του χώρου αναμένεται να μεταφερθούν και να εκτεθούν αλλού.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου