ΔΙΕΘΝΗ

Ανεστάλη η διάθεση τροφίμων από τον ΟΗΕ προς 1,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες

ανεστάλη-η-διάθεση-τροφίμων-από-τον-οη-764137

Αντιμέτωπο με δραματική έλλειψη κονδυλίων το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να αναστείλει τη διανομή κουπονιών για αγορά τροφίμων σε 1,7 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

«Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για πολλές οικογένειες που υποφέρουν ήδη» προειδοποιεί το WFP καταγγέλλοντας την αθέτηση δεσμεύσεων εκ μέρους πολλών δωρητών.

«Χωρίς τα κουπόνια του WFP πολλές οικογένειες θα πεινάσουν. Για τους πρόσφυγες που δίνουν ήδη μάχη επιβίωσης στον σκληρό χειμώνα, οι συνέπειες της διακοπής του προγράμματος αρωγής θα είναι καταστροφικές» αναφέρει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα διάθεσης ηλεκτρονικών κουπονιών επιτρέπει στους πρόσφυγες να αγοράζουν τρόφιμα από τοπικά καταστήματα.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν διοχετευτεί περίπου 800 εκατ. δολάρια στα τοπικά καταστήματα των χωρών όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, αναφέρει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού υπογραμμίζοντας ότι μόλις βρεθεί χρηματοδότηση η αρωγή θα συνεχιστεί.

Το WFP είχε προειδοποιήσει ήδη από τον περασμένο μήνα ότι ενδεχομένως θα αναγκαστεί να αναστείλει τη διάθεση των κουπονιών για τους πρόσφυγες το Δεκέμβριο, λέγοντας επίσης ότι χωρίς νέα κονδύλια ενδεχομένως να διακοπεί τον Ιανουάριο και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ανθρώπους που βασίζονται στη βοήθεια του ΟΗΕ εντός Συρίας.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 200.000 ανθρώπων και μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό, ενώ σε 6,5 εκατ. υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι.

Ο Έρθαν Κούσιν, εκτελεστικός διευθυντής του WFP, τονίζει ότι πολλοί δωρητές δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους προς την υπηρεσία θέτοντας σε κίνδυνο το έργο της. Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ έχει ανάγκη 64 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων σε τρόφιμα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου