ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: H αντιμεταναστευτική ρητορική του Φίτσο έφερε τους νεοναζί στη Βουλή

σλοβακία-h-αντιμεταναστευτική-ρητορι-76295

Η σλοβακική κάλπη δεν έδωσε την αυτοδυναμία στο κεντροαριστερό Smer του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο -κάτι που είχε επιδιώξει ποντάροντας σε αντιμεταναστευτική ρητορική (έστω κι αν είχε ελάχιστη σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα)- όμως ο ξενοφοβικός οίστρος της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται ότι δεν πήγε εντελώς χαμένος: Το νεοναζιστικό κόμμα «Η Σλοβακία Μας» επέστρεψε στη Βουλή με 8%.

Τη Δευτέρα, τα οριστικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως το Smer κατακτά μόνο 49 έδρες στο Κοινοβούλιο των 150 εδρών και χάνει πλεόν την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Κίσκα επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον Ρόμπερτ Φίτσο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι εκλογές διαμόρφωσαν «περίπλοκη κατάσταση».

Το ενδιαφέρον όμως όλων στην Μπρατισλάβα έχει προκαλέσει η επιστροφή του κόμματος «Η Σλοβακία Μας» στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 8% και 14 έδρες.

Το κόμμα είναι νεοναζιστικό με την αυστηρή έννοια του όρου: Ο πρόεδρός του, Μαριάν Κοτλέμπα, μέχρι πρότινος ντυνόταν με την στολή της φιλοναζιστικής «Φρουράς Χλίνκα» και το προηγούμενο κόμμα του, που είχε τεθεί εκτός νόμου, είχε εκφράσει πολλάκις την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Κουίλινγκ κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου.

Ο ίδιος ο Κοτλέμπα είχε διοργανώσει διαδηλώσεις εναντίον της παρουσίας Ρομά στη Σλοβακία.

Η εκστρατεία με την οποία το κόμμα του κατέβηκε στις εκλογές ήταν ανάλογη του πρωθυπουργού και επικεντρωνόταν στο πώς το προσφυγικό «απειλή την υπόσταση της Σλοβακίας» -κάτι που δύσκολα φαίνεται αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς όσων προσφύγων έχουν πατήσει στη χώρα (κανείς μέχρι τώρα από το νέο προσφυγικό κύμα που δοκιμάζει την υπόλοιπη Ευρώπη).

Ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λαϊτσάκ σχολίασε μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή πως «η σχέση μας με την Ευρώπη θα περιπλακεί, έχουμε εκλέξει έναν φασίστα στο Κοινοβούλιο».

Ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Focus Μάρτιν Σλοσιάρικ σχολίασε στο Reuters πως η ψήφος στο κόμμα ήταν ψήφος αντίδρασης: «Περίπου το 70% των ψηφοφόρων του είναι νεαρής ηλικίας ή μέσης ηλικίας που που θέλησαν να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα» υποστήριξε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου