ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές στις 22 Μαρτίου για τη Σουηδία

πρόωρες-εκλογές-στις-22-μαρτίου-για-τη-σ-761650

Πρόωρες εκλογές για πρώτη φορά εδώ και πέντε δεκαετίες θα διεξαχθούν στη Σουηδία, μετά την αποτυχία ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λοβέν, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοίνωσε προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου 2015.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει την αλλαγή στάσης της σουηδικής ακροδεξιάς, η οποία αντί να απέχει από την ψηφοφορία -όπως είχε πει- αποφάσισε τελικά να ψηφίσει την πρόταση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, της Συμμαχίας.

Η ακροδεξιά αναδείχθηκε σε ρυθμιστή της διαδικασίας, καθώς στις πρόσφατες εκλογές απέσπασε το 13% των ψήφων. Συγκεκριμένα, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες ζητούν δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης, μέτρο που απαιτούσαν ως αντάλλαγμα για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός της Σουηδίας καταψηφίστηκε με ψήφους 182 κατά και 153 υπέρ.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας είπε ότι οι πρόωρες εκλογές θα επιτρέψουν στους ψηφοφόρους «να κάνουν μία επιλογή μπροστά σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που η Στοκχόλμη κατέφυγε σε πρόωρες κάλπες ήταν το 1958.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου