ΔΙΕΘΝΗ

«Τριγμοί» στο θρόνο της Ελισάβετ από το DNA του Ριχάρδου Γ΄

τριγμοί-στο-θρόνο-της-ελισάβετ-από-τ-761623

Ένα νόθο τέκνο κρυβόταν στην οικογένεια του Ριχάρδου Γ’, αποκαλύπτουν γενετικές εξετάσεις στα οστά του. Το αναπάντεχο εύρημα θα μπορούσε να έχει «ιστορικές συνέπειες», καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κυλά βασιλικό αίμα στις φλέβες της Ελισάβετ.

Διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε το DNA των οστών που βρέθηκαν το 2012 στο Λέστερ και θεωρήθηκε πως ανήκαν στον Ριχάρδο Γ’ (1452-1485), τον τελευταίο άγγλο βασιλιά του Οίκου της Υόρκης, ο οποίος απαθανατίστηκε στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ με την περίφημη κραυγή «Το βασίλειό μου για ένα άλογο».

Το μιτοχονδριακό DNA του σκελετού, το οποίο κληροδοτείται στους απογόνους αποκλειστικά από τη μητέρα, βρέθηκε να ταιριάζει με δύο εν ζωή συγγενείς του βασιλιά, τα 14α ξαδέλφια του.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα 99,999% να ανήκουν όντως τα οστά στον Ριχάρδο Γ’, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications.

Όμως η εξέταση του χρωμοσώματος Υ, το οποίο κληροδοτείται στους άνδρες από τον πατέρα, περίπου όπως το επίθετο, έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη. Το Υ των οστών ανήκε σε μια σπάνια ποικιλία και δεν ταίριαζε με τους εν ζωή συγγενείς του βασιλιά -ένδειξη απιστίας στην βασιλική οικογένεια.

Και εδώ η κατάσταση περιπλέκεται.

Ο Ριχάρδος Γ’ πέθανε χωρίς παιδιά, οπότε οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξετάσουν σημερινούς απογόνους του. Εξέτασαν όμως απογόνους τoυ 5ου Δούκα του Μπόφορτ, ο οποίος ήταν μακρινός του ξάδελφος. Και ο 5ος Δούκας του Μποφόρ και ο Ριχάρδος Γ’ ήταν απόγονοι του Εδουάρδου Γ’.

Ανάλογα με το σημείο του γενεαλογικού δέντρου όπου συνέβη η απιστία, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, ο Ριχάρδος Γ’ μπορεί να μην είχε δικαίωμα στο θρόνο.

Το ίδιο όμως ισχύει για τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ερρίκο Τυδώρ, ο οποίος νίκησε και σκότωσε τον Ριχάρδο στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, το τελικό κεφάλαιο στον Πόλεμο των Ρόδων. Η νίκη σήμανε το τέλος του Οίκου της Υόρκης και έφερε στο θρόνο τη δυναστεία των Τυδώρ, από την οποία προέρχεται η σημερινή βασιλική οικογένεια.

Ο Ερρίκος Τυδώρ ήταν όμως συγγενής του Ριχάρδου Γ’, καθώς ήταν και οι δύο απόγονοι του Εδουάρδου Γ’.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων ίσως θέτουν υπό αμφισβήτηση είτε την αξίωση του Ριχάρδου Γ’ να παραμείνει στο θρόνο είτε το δικαίωμα των Τυδώρ στη βασιλεία.

Οι ερευνητές ωστόσο διευκρίνισαν πως δεν γνωρίζουν αν η απιστία συνέβη πριν ή μετά τον Ριχάρδο Γ’. Στατιστικά πιθανότερο είναι να συνέβη στις επόμενες γενιές, κάτι που δεν θα επηρέαζε τη βασιλική διαδοχή.

«Υπάρχουν πάντως και σημεία της [γενεαλογικής] αλυσίδας που αν έσπαγαν θα επηρέαζαν υποθετικά τη βασιλεία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Κέβιν Σρούρερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ που συμμετείχε στην έρευνα.

Σε ερώτηση για το εάν τα ευρήματα επηρεάζουν τη σημερινή βασιλική οικογένεια, ο καθηγητής απάντησε πως «η βασιλική διαδοχή δεν είναι μια άμεση κληρονομιά από τους πατέρες στους γιους και τις κόρες».

«Η Ιστορία είχε μια σειρά από στροφές και γυρίσματα» είπε.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου