ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Κείμενο-«κατηγορώ» του προφυλακισμένου Σόκρατες

πορτογαλία-κείμενο-κατηγορώ-του-πρ-760865

Μία ημέρα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση για αποφυλάκισή του, ο πορτογάλος τέως πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δημοσίευσε κείμενο «κατηγορώ» εναντίον της «δειλίας πολιτικών ανδρών και του κυνισμού καθηγητών Δικαίου» διαμαρτυρόμενος για το ότι παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Σόκρατες είχε συλληφθεί στην «Επιχείρηση Μαρκήσιος» και τον βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά. Αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες δεν είναι ακόμη σαφές εάν καλύπτουν και την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Σε κείμενό του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην πορτογαλική Diario de Noticias, ο Σόκρατες διαμαρτύρεται πως όταν βρίσκεται κανείς υπό κράτηση «ήδη δεν είναι ένας πολίτης έναντι των θεσμών, αλλά ένας κρατούμενος έναντι των αρχών», ο λόγος του οποίου «δεν έχει την ίδια αξία» με το λόγο των άλλων.

Ο τέως πρωθυπουργός καταγγέλλει επίσης τις παραβιάσεις του ανακριτικού απορρήτου και επικρίνει «τη δειλία των πολιτικών ανδρών, τη συνέργεια ορισμένων δημοσιογράφων» ή ακόμη «τον κυνισμό των καθηγητών Δικαίου».

Το πορτογαλικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη αίτημα για την αποφυλάκιση του πρώην ηγέτη, κρίνοντας πως η προφυλάκισή του δεν συνιστά «δυσανάλογη προσβολή της ελευθερίας του».

Το αίτημα είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από έναν νομικό της Βίλα Νόβα ντε Γκάια, στη βόρεια Πορτογαλία. Ο συνήγορος του Σόκρατες, ο Ζοάο Αραούζο, είχε διευκρινίσει πως η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μέρος της στρατηγικής του, αλλά είχε ανακοινώσει πως προσφεύγει και από την πλευρά του στα δικαστήρια κατά της προφυλάκισης του πελάτη του.

Ο 57χρονος Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου κατά την κάθοδό του από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και τρεις ημέρες αργότερα τέθηκε υπό έρευνα για διακεκριμένη φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή της Έβορα, στη νοτιοανατολική Πορτογαλία.

Η δικαιοσύνη εξετάζει μεγάλα ποσά που μεταβιβάσθηκαν στο λογαριασμό του και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, που φαίνονται ασυμβίβαστα με τα έσοδα που δήλωσε στην εφορία. Ιδιαίτερα εξετάζεται η αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι, την οποία ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου