ΔΙΕΘΝΗ

Την έξοδο έδειξε ο Πάπας στον «απολυταρχικό» διοικητή της Ελβετικής Φρουράς

την-έξοδο-έδειξε-ο-πάπας-στον-απολυτα-760862

Τον διοικητή της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού, αρμόδιας για την προσωπική ασφάλεια του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απομακρύνει ο Πάπας Φραγκίσκος εξαιτίας ως φαίνεται του αυταρχικού τρόπου συμπεριφοράς του.

Τα νέα ότι ο Ντανιέλ Ανρίγκ δεν θα παραμείνει στην κεφαλή των Ελβετών Φρουρών δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του Βατικανού L’Osservatore Romano.

Επισήμως δεν δίνεται κάποια εξήγηση για την απομάκρυνση, ωστόσο όπως προκύπτει συνδέεται με τις συνολικές προσπάθειες του ποντίφικα να μεταρρυθμίσει την Καθολική Εκκλησία.

Ο Ανρίγκ θα φύγει από το Βατικανό την 31η Ιανουαρίου με τη λήξη της οκταετούς αποστολής του και θα αντικατασταθεί από τον υποδιοικητή της Φρουράς.

Η συμπεριφορά του Ντανιέλ Ανρίγκ είχε ενοχλήσει έντονα τους συναδέλφους του στο σώμα της Ελβετικής Φρουράς, με έναν εκ των φρουρών να δηλώνει στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απομάκρυνση ότι «αυτό είναι το τέλος μίας δικτατορίας».

Σύμφωνα με πηγές στην Αγία Έδρα, ο Πάπας είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την υπερβολικά αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία που επιβάλλει στους άνδρες της Φρουράς ο Ανρίγκ.

Πριν διοριστεί διοικητής της Ελβετικής Φρουράς στο Βατικανό από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’ το 2006, ο Ντανιέλ Ανρίγκ είχε διατελέσει επικεφαλής μονάδας εγκληματολογικών ερευνών στην Ελβετία.

Είχε επίσης γίνει αντικείμενο έρευνας από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Αμνηστία σχετικά με καταγγελίες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια εφόδου της οποίας ηγήθηκε σε κέντρο μεταναστών το 2003.

Ο Πάπας εμφανίζεται επίσης δυσαρεστημένος με την ανακαίνιση ενός τεράστιου και πολυτελούς διαμερίσματος για την οικογένειά του επάνω από τους στρατώνες εντός του Βατικανού όπου σταθμεύει η Ελβετική Φρουρά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου