AROUND THE WEB

Ο άνθρωπος που οι στάχτες του σκορπίστηκαν σε 100 χώρες

ο-άνθρωπος-που-οι-στάχτες-του-σκορπίστ-760488

Τον Νοέμβριο του 2013 η Χάλι Τουμέι ζήτησε από χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης να τη βοηθήσουν να σκορπίσει τις στάχτες του γιου της σε όλον τον κόσμο. Εναν χρόνο αργότερα, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού BBC, οι στάχτες τού CJ βρίσκονται σε περισσότερες από 100 χώρες, ακόμη και στο Διάστημα.

Στη σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook για αυτόν τον σκοπό – Scattering CJ (Σκορπίζοντας τον CJ) – υπάρχει μια φωτογραφία που εμφανίζεται περισσότερο από τις υπόλοιπες: εκείνη ενός νέου άνδρα που χαμογελάει στην κάμερα, με τα γυαλιά ηλίου στο κεφάλι του, φορώντας ένα μπλουζάκι της ομάδας Boston Red Sox.

Πρόκειται για τον CJ Τουμέι από το Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που τον Απρίλιο του 2010, σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, αυτοκτόνησε. Μια μέρα, καθώς η μητέρα του κοιτούσε την τεφροδόχο του γιου της, αποφάσισε ότι ήθελε να τον στείλει ένα ταξίδι. «Δεν ήθελα οι στάχτες του να κάθονται σε αυτή την τεφροδόχο για πάντα» είπε η Χάλι Τουμέι. «Δεν πρόλαβε να δει τον κόσμο και ήθελα να προσφέρω στον CJ κάτι που δεν είχε την ευκαιρία να έχει» προσέθεσε.

Το συζήτησε με τον σύζυγό της Τζον και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια σελίδα στο Facebook ζητώντας από τους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης να σκορπίσουν λίγες από τις στάχτες τού CJ σε όποιο σημείο του κόσμου ο καθένας επέλεγε.

Εμφανίστηκαν περισσότεροι από 9.000 εθελοντές

Στην αρχή η προσφορά ήταν περιορισμένη – έναν χρόνο αργότερα περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν να πάρουν λίγες από τις στάχτες τού CJ μαζί στα ταξίδια τους. Οι γονείς του νεαρού πρέπει να είναι επιλεκτικοί: προτιμούν μοναδικούς προορισμούς ή σημεία όπου οι στάχτες τού CJ δεν έχουν φθάσει ακόμη. «Μακάρι να μπορούσα να δώσω σε κάθε άτομο που το ζητάει αλλά οι στάχτες δεν φθάνουν» είπε η Χάλι. Οταν κάποιος επικοινωνεί μαζί τους για να δεχθεί την πρόταση, η Χάλι τους στέλνει ταχυδρομικώς μια μικρή τσάντα με λίγες στάχτες μαζί με ένα γράμμα και μια φωτογραφία τού CJ με το μπλουζάκι των Red Sox.

«Τους ζητάω να πουν στον CJ ότι τον αγαπάμε. Και αυτό που χρειάζομαι περισσότερο να κάνουν για εμένα είναι να του πουν ότι λυπάμαι. Γιατί λυπάμαι – αισθάνομαι ότι απογοήτευσα τον γιο μου» είπε η Χάλι, η οποία ζητεί επίσης από όσους έρχονται σε επαφή μαζί της να της στείλουν μία φωτογραφία και να της γράψουν λίγα λόγια για την τοποθεσία που επέλεξαν να σκορπίσουν τις στάχτες τού CJ. Διάσημα μνημεία, χιονισμένα βουνά και τροπικά νησιά φαίνονται στις φωτογραφίες που αναρτώνται στη σελίδα στο Facebook. Στις περισσότερες φαίνεται η τσάντα που έλαβαν από τη Χάλι, ενώ σε άλλες οι στάχτες φαίνονται στο τεντωμένο χέρι κάποιου προτού τις σκορπίσει στο επιθυμητό σημείο.

Από την Αλαμπάμα και το Αφγανιστάν ως την Καμπότζη και το Πράσινο Ακρωτήρι

Με αυτόν τον τρόπο ο CJ έχει «ταξιδέψει» από την Αλαμπάμα και το Αφγανιστάν ως την Καμπότζη και το Πράσινο Ακρωτήρι. Κάποιοι φάκελοι φτάνουν κατεστραμμένοι στους παραλήπτες τους, με τις στάχτες να λείπουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιστραφεί στην οικογένεια – ίσως επειδή οι παραλήπτες άλλαξαν γνώμη ή ακύρωσαν τα σχέδιά τους για ταξίδι.

«Εξαιτίας τού CJ και των ταξιδιών τους κάποιοι άνθρωποι μας έγραψαν ότι δεν επιθυμούσαν πια να αυτοκτονήσουν. Δεν είχαμε σκεφθεί ούτε για μία στιγμή ότι η ιστορία τού CJ θα βοηθούσε να σωθούν άλλοι άνθρωποι» είπε η Χάλι. Μεταξύ των προορισμών που η οικογένεια του CJ θα επιθυμούσε να φθάσουν οι στάχτες του γιου της είναι τα νησιά Γκαλάπαγκος, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και το Αγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι γονείς τού CJ λένε ότι στόχος τους είναι ως τις αρχές του 2015 να έχουν σκορπιστεί και οι υπόλοιπες στάχτες του γιου τους. Ωστόσο δεν έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα. «Πιστεύω ότι όταν έρθει η στιγμή να σταματήσει όλο αυτό θα το καταλάβω» είπε η Χάλι.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου