ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας

ηπα-τρίτη-νύχτα-διαδηλώσεων-κατά-της-α-759723

Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι σώμα ενόρκων θα αποφασίσει αν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε «κατά λάθος» τον 28χρονο Αφροαμερικανό, Ακάι Γκάρλεϊ, στο Μπρούκλιν.

Ο Γκάρλεϊ σκοτώθηκε σε ένα κακοφωτισμένο κλιμακοστάσιο σε συγκρότημα κτιρίων στο Μπρούκλιν το βράδυ της 20ής Νοεμβρίου από τον νεαρό αστυνομικό Πίτερ Λίανγκ. Την επόμενη ημέρα ο επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι επρόκειτο «για τυχαίο πυροβολισμό» και ότι το θύμα ήταν αθώο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, ο Λίανγκ αφού έριξε τον μοιραίο πυροβολισμό έστειλε μήνυμα από το κινητό του στο συνδικάτο των αστυνομικών και επί αρκετά λεπτά δεν απαντούσε στις κλήσεις του κέντρου. Όλη αυτή την ώρα ο Γκάρλεϊ, πατέρας ενός παιδιού, κείτονταν τραυματισμένος στα σκαλιά του κλιμακοστασίου και άφησε την τελευταία του πνοή μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο εισαγγελέας του Μπρούκλιν Κεν Τόμσον ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει στο σώμα των ενόρκων. «Είναι σημαντικό να φτάνουμε στο βάθος των πραγμάτων για να δούμε τι συνέβη» δήλωσε ο Τόμσον, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του σώματος των ενόρκων.

Η οικογένεια του Ακάι Γκάρλεϊ μίλησε για πρώτη φορά την Παρασκευή και ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Δεν είχε κάνει τίποτα κακό, είναι ένας καλός άνθρωπος, αγαπά την οικογένειά του», δήλωσε η μητέρα του Σίλβια Πάλμερ.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Κέβιν Πάουελ συνέδεσε τον θάνατο του Γκάρλεϊ με αυτόν πολλών άλλων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ: «Δυστυχώς εκτιμάμε ότι η κατάσταση μοιάζει με μια σειρά σύγχρονου λιντσαρίσματος».

Έπειτα από μια τελετή στην μνήμη του Γκάρλεϊ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μπρούκλιν, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν την κυκλοφορία στην Νέα Υόρκη, παρά τη βροχή.

Και σε άλλες πόλεις

Άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Μαϊάμι, το Σικάγο και τη Νέα Ορλεάνη, μεταξύ άλλων. Στην πλειονότητά τους οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, με πολλούς διαδηλωτές να ξαπλώνουν στο έδαφος προσποιούμενοι τους νεκρούς.

«Η ζωή των μαύρων μετρά» και «ο ρατσισμός σκοτώνει», έγραφαν κάποια από τα πανό που κρατούσαν.

Την οργή του κόσμου προκάλεσε πριν λίγες μέρες η απόφαση να μην ασκηθούν διώξεις στον αστυνομικό ο οποίος εμπλέκεται στον θάνατο του 43χρονου Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούλιο.

Κι άλλα περιστατικά

Εκτός από τον Ακάι Γκάρλεϊ και τον Έρικ Γκάρνερ, θύματα αστυνομικής βίας έπεσαν πρόσφατα άλλοι τρεις άοπλοι Αφροαμερικανοί.

Η πρώτη υπόθεση ήταν αυτή του νεαρού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, ο οποίος σκοτώθηκε από λευκό αστυνομικό τον Αύγουστο. Σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο συγκεκριμένος αστυνομικός, εκτιμώντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο ένας νεαρός αστυνομικός σκότωσε στα τέλη Νοεμβρίου ένα αγόρι 12 ετών το οποίο έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που ξεκίνησε για την υπόθεση αυτή είναι συγκλονιστικά και ότι η αστυνομία έκανε χρήση «υπερβολικής» βίας.

Την Πέμπτη το βράδυ ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε στο Φοίνιξ της Αριζόνα τον 34χρονο Ρουμέιν Μπρίσμπον. Ο Μπρίσμπον πυροβολήθηκε από αστυνομικό, ο οποίος ήθελε να τον συλλάβει επειδή υποπτευόταν ότι πουλούσε ναρκωτικά και πίστεψε ότι ένιωσε ένα όπλο στην τσέπη του άνδρα. Στην πραγματικότητα το θύμα είχε στην τσέπη του ένα μπουκαλάκι με φάρμακα.

Η δικηγόρος της οικογένειάς του ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, καταγγέλλοντας ότι οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων δεν συμφωνούν με την εκδοχή της αστυνομίας. Επίσης κατηγόρησε τις αστυνομικές αρχές για έλλειψη συνεργασίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να προστατεύσουν έναν δικό τους άνθρωπο» δήλωσε η Μάρσι Κρέιτερ, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φοίνιξ αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι το περιστατικό ξεκίνησε κοντά σε ένα παντοπωλείο αφού δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε έναν αστυνομικό, που υπηρετεί επτά χρόνια στο σώμα, ότι οι επιβαίνοντες σε ένα όχημα στο οποίο βρισκόταν και ο Μπρίσμπον πουλούσαν ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αστυνομικός ζήτησε επανειλημμένα από τον Μπρίσμπον να σηκώσει τα χέρια του ψηλά προτού αυτός «βάλει ένα ή και τα δύο χέρια του στην περιοχή της μέσης του» και αρχίσει να τρέχει. Ακολούθησε συμπλοκή και ο αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του Μπρίσμπον δύο φορές, επισημαίνοντας ότι πίστεψε πως έχει όπλο στην κατοχή του.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ένα ημιαυτόματο όπλο βρέθηκε στο όχημα στο οποίο επέβαινε ο Μπρίσμπον, όμως διευκρίνισε ότι ο ίδιος ήταν άοπλος.

Η μητέρα του θύματος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το γεγονός ότι ο γιος της ήταν μαύρος έπαιξε ρόλο στον θάνατό του.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου