ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι «ασφαλείς» χώρες στη λίστα της ΕΕ

κορωνοϊός-μειώνονται-οι-ασφαλείς-χ-759302

Η ΕΕ σκοπεύει να εξαιρέσει την Αλγερία από την «ασφαλή λίστα» χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού.

Η λίστα αυτή των χωρών που θα ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς και καραντίνα για τον κορωνοϊό θα μειωθεί δηλαδή σε 11 (αρχικά είχαν ανακοινωθεί 14 χώρες), υπό την προϋπόθεση ότι η προσωρινή απόφαση αυτή θα επικυρωθεί γραπτώς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών.

Ποιες είναι οι ασφαλείς ως προς τον κορωνοϊό, χώρες για την ΕΕ

Οι ασφαλείς χώρες που θεωρούνται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό θέσει την COVID-19, ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, υπό έλεγχο είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Νότια Κορέα, η Τυνησία και η Ουρουγουάη.

Υπάρχει επίσης προσωρινή έγκριση για την Κίνα, αν και τα ταξίδια θα ανοίξουν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν στη χώρα την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αφρική

Απολογισμός του Reuters με βάση τα στοιχεία κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Αφρική ξεπέρασε τα 750.000, με την Αλγερία να είναι μεταξύ των πλέον πληγέντων κρατών στην αφρικανική ήπειρο. Στην Αίγυπτο ανακοινώθηκαν 39 θάνατοι σε ένα 24ωρο την Τετάρτη, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία έρχονται την ώρα που μια σειρά από χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ, παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εικάζουν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι κιόλας εδώ.

Η λίστα της ΕΕ δεν αναμένεται να αναθεωρηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα διανύουν την περίοδο των θερινών διακοπών, αν και χώρες μπορεί να αφαιρεθούν από αυτή εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Δεν είναι δεσμευτική η λίστα για τα κράτη μέλη

Η λίστα λειτουργεί περισσότερο ως οδικός χάρτης παρά ως κανόνας για τα 27 κράτη-μέλη ενώ έχει στόχο να στηρίξει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία και του τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ιδέα είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ανοίξει σε κράτη που δεν είναι στη λίστα αυτή. Ωστόσο, η Ιταλία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, καθυστερούν να ανοίξουν προς οποιαδήποτε χώρα.

Οι περισσότερες χώρες σε αυτή την «ασφαλή λίστα» είτε έχουν απαγορεύσει την είσοδο όλων σχεδόν των ξένων επισκεπτών ή τους ζητούν να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στο μεταξύ, συνεχίζουν να ισχύουν πολλοί περιορισμοί για τα ταξίδια εντός της Ευρώπης και της περιοχής Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου