ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά αποζημίωση από Γαλλία για τη μη παράδοση των Mιστράλ

ρωσία-ζητά-αποζημίωση-από-γαλλία-για-τ-758174

Η Ρωσία εξέφρασε την Δευτέρα τη δέσμευσή της, να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ ένα νέο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και διαμήνυσε στη Γαλλία ότι θα δεχόταν χρήματα ως αποζημίωση για την μη παράδοση των πολεμικών ελικοπτεροφόρων πλοίων Μιστράλ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν το Κίεβο, η Μόσχα, εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Πούτιν, ο Γιούρι Ουσάκοφ, η Μόσχα είναι έτοιμη «να κάνει τα πάντα ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ αυτή την εβδομάδα».

«Θεωρώ ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας είχε ως αφορμή την απόφαση του Παρισιού να αναστείλει επ΄αόριστον την παράδοση του πρώτου από τα δύο Μιστράλ επικαλούμενο τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

«Και οι δύο επιλογές μας ταιριάζουν ή τα πλοία, ή η αποζημίωση. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν πρέπει να επιστραφούν», είπε ο Ουσάκοφ δύο ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου