ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Θέλετε δεν θέλετε, οι μαθητές θα μαθαίνουν οθωμανικά»

ερντογάν-θέλετε-δεν-θέλετε-οι-μαθητέ-757958

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η διδασκαλία στα σχολεία της οθωμανικής γλώσσας θα είναι υποχρεωτική, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος, λέγοντας ότι σκοπός αυτής της απόφασης είναι η αποκατάσταση των δεσμών με τις «ρίζες της χώρας». «Ρωτούν: “Θα πρέπει να μάθουμε τί είναι γραμμένο σε στις ταφόπλακες;”. Η ιστορία βρίσκεται σε αυτές τις ταφόπλακες. Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αδυναμία από αυτό; Η αλλαγή από την οθωμανική γλώσσα ισούται με σφάξιμο του ίδιου μας του λαιμού. Είναι καταστροφή για το έθνος, που διέθετε ανώτερα επιστημονικά προσόντα, έχασε τη σοφία του» δήλωσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι τα οθωμανικά δεν είναι ξένη γλώσσα».

Ο Κεμάλ Ατατούρκ κατήργησε την οθωμανική γλώσσα που χρησιμοποιούσε το αραβικό αλφάβητο, αντικαθιστώντας το με το λατινικό. Ο Ερντογάν τώρα θέλει να επανεισάγει τη διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας στα σχολεία, προκαλώντας την οργή των κοσμικών στοιχείων της χώρας, που υποστηρίζουν ότι ο τούρκος πρόεδρος προωθεί όλο και περισσότερο την ισλαμική ατζέντα. «Υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν αυτή τη διδασκαλία. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Είτε τους αρέσει είτε όχι η οθωμανική γλώσσα θα διδάσκεται και θα μαθαίνεται σε αυτή τη χώρα. Αυτή η θρησκεία έχει έναν προστάτη. Και αυτός ο προστάτης θα προστατεύσει τη θρησκεία μέχρι το τέλος του κόσμου» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

«Όπως γνωρίζετε καλά το κενό που έχει αφήσει η θρησκεία στη Δύση, γέμισε από φαινόμενα που η μεγάλη πλειοψηφία τα έχει ανάγει σε θρησκεία, όπως ο εκσυγχρονισμός, ο καπιταλισμός, το χρήμα, η τεχνολογία, η μόδα ακόμη και η επιστήμη. Πολλές μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δυστυχώς, έχουν αντιγράψει τις συγκρούσεις μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους, της εκκλησίας και της επιστήμης, όπως έχουν αντιγράψει και άλλα στοιχεία ως μέρος της διαδικασίας δυτικοποίησης» συμπλήρωσε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου