ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας πριν βγουν στο φως οι σκληρές ανακρίσεις της CIA

πρόσθετα-μέτρα-ασφαλείας-πριν-βγουν-σ-757950

Σε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό προχώρησε η Ουάσινγκτον, εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τις σκληρές ανακρίσεις της CIA στον απόηχο του 2001.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2009. Η περίληψη της έκθεση του Κογκρέσου που θα δημοσιοποιηθεί -το σύνολό της παραμένει απόρρητο- αναμένεται να περιγράφει μεθόδους ανάκρισης που κινούνται στα «όρια» του βασανισμού αλλά και να εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους στην απόσπαση πληροφοριών γύρω από τρομοκρατικά δίκτυα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις και τους πολίτες εξαιτίας της δημοσιοποίησης του κειμένου. Η περίληψη θα έχει έκταση περίπου 480 σελίδων, ενώ το σύνολο της έκθεσης των 6.000 σελίδων θα μείνει απόρρητο -η δημοσιοποίησή της είχε καθυστερήσει και εξαιτίας διαφωνιών για το ποια σημεία δεν θα έβγαιναν στο φως.

Πάντως ο Έρνεστ υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησής της. «Η επιτροπή (Πληροφοριών της Γερουσίας) μας επεσήμανε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει την έκθεση αύριο (Τρίτη)», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη «εδώ και μήνες» για αυτό.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κυκλοφόρησαν μυστικά μια προειδοποίηση για πιθανές βίαιες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Οι υπηρεσίες κατασκοπείας «έχουν την υποχρέωση (…) να προειδοποιούν για την αυξημένη πιθανότητα η δημοσιοποίηση αυτή θα προκαλέσει βίαιη αντίδραση», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου