ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πάνω από 100.000 Σύρους

οηε-η-διεθνής-κοινότητα-είναι-έτοιμη-ν-757162

Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι προς το παρόν βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σήμερα 28 χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και τις πέντε γειτονικές χώρες που τους υποδέχονται, ανακοινώνοντας ότι θα δεχθούν περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες» δήλωσε ο πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια υπουργική συνάντηση στη Γενεύη για να εξεταστεί το θέμα της μετεγκατάστασης των περίπου 3,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων προκειμένου να ανακουφιστούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής που τους υποδέχονται μέχρι τώρα.

Ο Γκουτέρες διευκρίνισε ότι από το σύνολο των 100.000, για τους 66.254 έγιναν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ενώ 11 χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργήσουν νέα προγράμματα για την υποδοχή περισσότερων μεταναστών.

Η UNHCR εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι απλώς και μόνο η αρχή.

«Έχουμε μια εγγύηση για περισσότερους από 100.000, όμως ο μελλοντικός μας στόχος είναι 130.000 στο τέλος του 2016. Δεν πρόκειται παρά για έναν ενδιάμεσο στόχο, διότι θα θέλαμε να φτάσουμε το 10% των προσφύγων, δηλαδή περισσότερους από 300.000. Γνωρίζουμε όμως ότι για αυτό χρειάζεται χρόνος», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Ο ίδιος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, η οποία έχει δεχθεί μέχρι τώρα να υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες, αλλά και την «αναπάντεχη» συνεισφορά κρατών όπως η Λευκορωσία.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

«Η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην εποχή μας και η παροχή βιώσιμων λύσεων για τους Σύριους πρόσφυγες είναι κοινό καθήκον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της».

Το μήνυμα αυτό έστειλε από τη Γενεύη ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτών των ανθρωπιστικών προσπαθειών, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 34.000 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στα κράτη-μέλη της.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τη χρηματοδοτική στήριξη σε δραστηριότητες επανεγκατάστασης.

Κρίσιμη πτυχή κάθε ολοκληρωμένης προσέγγισης για την επανεγκατάσταση, σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, είναι η ένταξη καθώς εξασφαλίζει στους πρόσφυγες ότι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες των κρατών που θα τους υποδεχθούν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου