ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-756971

969 Δολοφονείται ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς. Στον τάφο του θα γραφεί: «Τους νίκησε όλους εκτός από μία γυναίκα». Η σύζυγός του Θεοφανώ εξύφανε τη συνωμοσία μαζί με τον Ιωάννη Τσιμισκή.

1198 Πεθαίνει ο κορυφαίος Αραβας διανοητής Αβερρόης που συνέδεσε τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη με την ισλαμική σκέψη.

1868 Στο Λονδίνο αρχίζουν να λειτουργούν οι πρώτοι στον κόσμο φωτεινοί σηματοδότες.

1896 Πεθαίνει ο Αλφρεντ Νόμπελ. Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που δημιούργησε τα ομώνυμα βραβεία. Απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του.

1904 Ο φημισμένος Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ για τα πειράματα και τις μελέτες στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.

1911 Στη Μαρία Κιουρί απονέμεται το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Μοναδική περίπτωση επιστήμονα που βραβεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη (1903) ήταν με τον σύζυγό της Πιέρ για τη ραδιενέργεια.

1957 Αιματηρές συγκρούσεις Κυπρίων μαθητών με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.

1963 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Γιώργο Σεφέρη.

1964 Ο Γάλλος συγγραφέας Ζ. Π. Σαρτρ αρνείται το Νόμπελ Λογοτεχνίας, λέγοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

1948 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

2006 Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου