ΔΙΕΘΝΗ

Μετά τη Zaman, η Τουρκία παίρνει τον έλεγχο και του πρακτορείου Cihan

μετά-τη-zaman-η-τουρκία-παίρνει-τον-έλεγχο-κ-75193

Οι διαχειριστές που ορίστηκαν στην τουρκική εφημερίδα Zaman πήραν τον έλεγχο και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Cihan, που ανήκει στο ίδιο δίκτυο, προσκείμενο στον «εχθρό» του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet και είχε μεταδώσει και το ίδιο το Cihan, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όρισε για το Cihan τριμελή επιτροπή διαχειριστών μετά από αίτημα του εισαγγελέα.

Οι τρεις διαχειριστές είναι οι ίδιοι που είχαν οριστεί και για τη Zaman στις 4 Μαρτίου, αναφέρεται.

Παράλληλα, στην ίδια την εφημερίδα, απολύθηκαν ο αρχισυντάκτης Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτζί και ο αρθρογράφος Μπουλέντ Κενές.

Η παρέμβαση στην αντικυβερνητική Zaman είχε προκαλέσει δυσφορία από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ.

Η κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού και του ρόλου που αναγκαστικά έχει η Άγκυρα για την ΕΕ προκάλεσαν ανησυχίες πως οι «28» θα κάνουν τα στραβά μάτια για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία – κάτι που οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να απομακρύνουν, επανερχόμενοι (όπως το Παρίσι) στις επικρίσεις τους τη Δευτέρα και σημειώνοντας, στο τελικό κείμενο της Συνόδου, πως το θέμα «συζητήθηκε» με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες από το βήμα των Βρυξελλών τα ξημερώματα της Τρίτης, λέγοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς επιρροή από την κυβέρνηση. «Η ελευθερία του Τύπου είναι βασική αρχή της Δημοκρατίας μας» είπε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου