ΔΙΕΘΝΗ

«Μας έδερναν με τα γκλομπς»: Συλληφθέντες Λευκορώσοι καταγγέλλουν όργιο βίας στις φυλακές του Λουκασένκο

μας-έδερναν-με-τα-γκλομπς-συλληφθέν-749757

Ένα όργιο βίας και ξυλοδαρμών με γκλομπς και γροθιές από αφοσιωμένους στο καθεστώς Λουκασένκο αστυνομικούς και φύλακες καταγγέλλουν συλληφθέντες διαδηλωτές στη Λευκορωσία.

Άτομα που συνελήφθησαν τα προηγούμενα 24ωρα κατά την βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Λευκορωσία και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, κρατητήρια και αυτοσχέδιες φυλακές, μιλούν για απάνθρωπη μεταχείριση με τους ανθρώπους του Λουκασένκο να στοιβάζουν έως και 55 γυναίκες σ’ ένα κελί δύο ατόμων και άγριους ξυλοδαρμούς.

Ένας 31χρονος οικοδόμος από το Μινσκ περιέγραψε στον Guardian τον εφιάλτη του, που ξεκίνησε με τη σύλληψή του την περασμένη Κυριακή λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Μετά από δύο 24ωρα σ’ ένα κατάμεστο κελί στο διαβόητο κέντρο κράτησης της οδού Οκρέστινα με άλλους είκοσι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις κι ενώ δεν του είχαν δώσει τροφή, υποχρεώθηκε να υπογράψει μια ψευδή ομολογία, καταδικάστηκε σε 11ημερη φυλάκιση και στις 03:00 τα χαράματα της Τετάρτης του είπαν ότι μπορεί να φύγει. «Με φώναξαν στην έξοδο, αλλά στην αυλή αστυνομικοί με τα πρόσωπα καλυμμένα μας έριξαν στο έδαφος κι άρχισαν να μας χτυπούν με γκλομπς σ’ όλο το σώμα. Μετά άρχισαν να με γρονθοκοπούν. Μας είπαν να σηκωθούμε για να δουν αν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, ενώ ένας αστυνομικός μας είπε: “ελπίζω να μη χρειάζεστε πια επανάσταση” και μας έδιωξαν.»

Ηχητικά ντοκουμέντα από τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων

Ανάλογη η μαρτυρία και της Κριστίνα, μιας μητέρας που συνελήφθη με τον άνδρα της τη Δευτέρα ενώ αναζητούσε τον γιο της που του είχαν φορέσει νωρίτερα χειροπέδες. Την οδήγησαν στο ίδιο κέντρο κράτησης και την υποχρέωσαν να γδυθεί μπροστά σε κάμερα μαζί με άλλες δέκα γυναίκες, ενώ αργότερα την πήγαν σ’ ένα δωμάτιο με δέκα, επίσης γυμνούς άνδρες, που τους υποχρέωσαν να γονατίσουν ενώ τους έδερναν. «Δεν ξέρω αν χρησιμοποιούσαν γκλομπς ή τις ζώνες τους. Μας είπαν να μην κοιτάμε. Θυμάμαι το πλατάγισμα από τα χτυπήματα και τις μελανιασμένες ράχες τους»… Πολλά από τα άτομα που συνάντησε ήταν γονείς που έψαχναν κι εκείνοι τα παιδιά τους. «Μια 17χρονη είδε να δέρνουν μπροστά της τον πατέρα της», είπε.

Ηχητικά ντοκουμέντα έξω από τη φυλακή κατέγραψαν τους ήχους από τους ξυλοδαρμούς και τα ουρλιαχτά των κρατουμένων, ενώ τα κρατικά ΜΜΕ αναμετέδιδαν εικόνες τραυματισμένων συλληφθέντων για να τρομάξουν τον κόσμο και να σταματήσει τις διαδηλώσεις. Κύμα βίας ξέσπασε σ’ ολόκληρη τη Λευκορωσία, ενώ προχθές ανακοινώθηκε ο θάνατος και ενός δεύτερου διαδηλωτή, ενώ τελούσε υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Λουκασένκο.

Το καθεστώς της Λευκορωσίας θα απελευθερώσει όλους τους συλληφθέντες

Μετά την διεθνή κατακραυγή και τις πιέσεις από την ΕΕ και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες το καθεστώς Λουκασένκο ζήτησε συγνώμη διά του υπουργείου Εσωτερικών από όλους όσοι τραυματίστηκαν στη βίαιη καταστολή των κινητοποιώσεων.

Ο υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Καράγιεφ ζήτησε συγνώμη από τηλεοράσεως και ανέλαβε την ευθύνη για τις μαζικές συλλήψεις και την κακομεταχείριση των σχεδόν 7.000 κρατουμένων από την περασμένη Κυριακή, ενώ δεσμεύτηκε να απελευθερωθούν άμεσα όλοι. Εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των συλληφθέντων σχημάτισαν ουρά έξω από κέντρο κράτησης στο Μινσκ το πρωί για να δώσουν τρόφιμα και κουβέρτες στους απελευθερωθέντες.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου