ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Ποινή κάθειρξης 50 ετών για τη δολοφονία δημοσιογράφου που έκανε έρευνα για τη διακίνηση ναρκωτικών

μεξικό-ποινή-κάθειρξης-50-ετών-για-τη-δο-744116

Ποινή κάθειρξης 50 ετών επιβλήθηκε στον Χουάν Κάρλος Μορένο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς το 2017, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μεξικού.

Η καταδίκη του Μορένο, γνωστού και ως «Ελ Λάρι», που πιστεύεται ότι ήταν «ο ηθικός αυτουργός» της δολοφονίας της Μπριτς, αποτελεί σπάνια εξέλιξη στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στον πλανήτη. Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί εκεί από το 2000· το 90% των υποθέσεων αυτών παραμένει πάντα ανεξιχνίαστο.

Η εισαγγελία σημείωσε ότι η Μιροσλάβα Μπριτς, 54 ετών όταν έχασε τη ζωή της, δολοφονήθηκε «εκ προμελέτης». Η δημοσιογράφος είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα κατά την περίοδο που πραγματοποιούσε έρευνες για τη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η βαριά ποινή αυτή δημιουργεί νομικό προηγούμενο όσον αφορά τις υποθέσεις εγκλημάτων εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, υπογραμμίζοντας προς πρόκειται για τη βαρύτερη που έχει επιβληθεί για τέτοια υπόθεση.

Η Propuesta Cívica, μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, εκτίμησε από την πλευρά της ότι η καταδίκη δημιουργεί «σημαντικό προηγούμενο στη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας εγκλημάτων με στόχο δημοσιογράφους».

Η Μιροσλάβα Μπριτς, η οποία εργαζόταν για τις εφημερίδες La Jornada και Norte de Ciudad Juárez, είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της, με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, την 23η Μαρτίου 2017, στη μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου