ΔΙΕΘΝΗ

Αναβρασμός στις ΗΠΑ μετά τον σοβαρό τραυματισμό Αφροαμερικανού από αστυνομικό

αναβρασμός-στις-ηπα-μετά-τον-σοβαρό-τρ-742883

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πόλη Κινόσα στην πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ αφού η αστυνομία πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη έναν άοπλο Αφροαμερικανό, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Τόνι Έβερς, με τις αρχές να ανακοινώνουν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το περιστατικό που σημειώθηκε χθες Κυριακή είναι πιθανό να οξύνει την ένταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο στα τέλη Μαΐου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς και να πυροδοτήσει νέες κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Το θύμα στην Κινόσα, ονομάζεται Τζέικομπ Μπλέικ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ουισκόνσιν, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δείχνει έναν άνδρα να περπατά προς ένα αυτοκίνητο, ακολουθούμενος από δύο αστυνομικούς. Ο ένας από αυτούς τον πιάνει από τη φανέλα που φορά και τον πυροβολεί στην πλάτη επανειλημμένα την ώρα που το θύμα ανοίγει την πόρτα του οδηγού.

Λίγο αργότερα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο που εκτυλίχθηκε το περιστατικό και άναψαν φωτιές.

Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλήθος ανθρώπων να πραγματοποιεί πορεία στους δρόμους της Κινόσα, μιας πόλης με περίπου 100.000 κατοίκους δίπλα στη λίμνη Μίσιγκαν, και να ρίχνουν βόμβες μολότοφ και τούβλα εναντίον των αστυνομικών.

Οι αρχές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας ως τις 07:00 σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 17:00 χθες το απόγευμα τοπική ώρα, αφού η αστυνομία εκλήθη για ένα «ενδοοικογενειακό συμβάν».

Το θύμα μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο από την αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του αστυνομικού τμήματος της Κινόσα, στην οποία όμως δεν δίνονταν άλλες διευκρινίσεις για το περιστατικό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ουισκόνσιν ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ η υπηρεσία Εγκληματικών Ερευνών επεσήμανε ότι σκοπεύει να παραδώσει έκθεση στους εισαγγελείς μέσα σε 30 ημέρες.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έβερς επεσήμανε ότι ο Μπλέικ «δέχθηκε πολλές φορές πυροβολισμούς στην πλάτη μέρα μεσημέρι», ενώ πρόσθεσε: «Τασσόμαστε κατά της υπερβολικής χρήσης βίας και της άμεσης κλιμάκωσης κατά την αλληλεπίδραση με τους μαύρους πολίτες του Ουισκόνσιν».

Ο κυβερνήτης της πολιτείας εξήγησε ότι, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες οι λεπτομέρειες του συμβάντος, ο Μπλέικ είναι ένας από τους μαύρους που τραυματίστηκαν «ή φονεύθηκαν ανηλεώς» από την αστυνομία των ΗΠΑ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό όσων έχουν ζητήσει και εξακολουθούν να ζητούν δικαιοσύνη, ισότητα και λογοδοσία για τις ζωές των μαύρων στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Έβερς, αναφερόμενος στον Φλόιντ και σε άλλους Αφροαμερικανούς θύματα αστυνομικής βίας.

«Έχουμε κουραστεί (…) Έχουμε κουραστεί από αυτό», τόνισε από την πλευρά του ο Κλάιντ ΜακΛεμόρ, μέλος του τοπικού κινήματος Black Lives Μatter.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου