ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στην Τρίπολη της Λιβύης

απαγόρευση-κυκλοφορίας-όλο-το-24ωρο-στη-740588

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Τετάρτης, επιβλήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) τρεις ημέρες μετά την έναρξη της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και στη γειτονική πόλη Ζαουίγια.

Από την απόφαση εξαιρούνται οι πολίτες που πρέπει να βγουν από το σπίτι για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα ή φάρμακα σε κοντινά καταστήματα, αλλά εξόργισε τους υποστηρικτές των διαδηλωτών που σε μηνύματα που ανήρτησαν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτραπούν περαιτέρω διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν την πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια έκαναν χρήση πυρών για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΣ ανέφερε πως είναι έτοιμο να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τις ένοπλες ομάδες και τον “όχλο”. Νωρίτερα ανέφερε πως υποστηρίζει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και απέδωσε την ευθύνη για τη βία που σημειώθηκε στις διαδηλώσεις την περασμένη Κυριακή σε άτομα τα οποία “παρεισέφρησαν” σε αυτές.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως τουλάχιστον έξι διαδηλωτές απήχθησαν την Κυριακή και πολλοί τραυματίστηκαν μετά τη χρήση πραγματικών πυρών από ένοπλους άνδρες.

Οι διαδηλώσεις θέτουν μια νέα πρόκληση για την αδύναμη και διαιρεμένη ΚΕΣ αφότου η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη της επέτρεψε να αποκρούσει τον Ιούνιο μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 αντίπαλες δυνάμεις προσκείμενες στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Από τότε οι μάχες έχουν καταλαγιάσει και οι ηγέτες των δύο στρατοπέδων συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή σε μια κατάπαυση του πυρός.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν απότομα πρόσφατα ξεπερνώντας τα 12.200, περιλαμβανομένων 219 θανάτων, επιδεινώνοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση που προκαλούν οι διακοπές ρεύματος και νερού και η οικονομική κρίση που οφείλεται εν μέρει στην κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου