ΔΙΕΘΝΗ

Μαυρίκιος: Ιστορική αντικυβερνητική διαδήλωση μετά την πετρελαιοκηλίδα και τον θάνατο 40 δελφινιών

μαυρίκιος-ιστορική-αντικυβερνητική-739116

Μια εξαιρετικά μεγάλη διαδήλωση συγκέντρωσε το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους του Πορτ Λούις για να απαιτήσουν έρευνα για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε ιαπωνικό πλοίο και για τον μυστηριώδη θάνατο τουλάχιστον 40 δελφινιών που βρέθηκαν νεκρά κοντά στην τοποθεσία της διαρροής.

Ένα πλήθος πρωτοφανoύς μεγέθους για το νησί του Μαυρίκιου τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια,– μεταξύ 50.000 και 75.000 πολίτες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών και του τοπικού Τύπου — εισέβαλαν στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού το μεσημέρι, στην καρδιά της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πετρελαιοκηλίδας που έπληξε τη νοτιοανατολική ακτή του νησιού τους στις αρχές του μήνα.

Στην πορεία οποία συμμετείχαν όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας του Μαυρικίου, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και νέοι και οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα για να παραπέμψουν στις καταστροφές από τη διαρροή του καυσίμου. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε για να εκφράσουν οι πολίτες τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις σοβαρές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες της διαρροής αυτής.

“Η διαδήλωση αυτή είναι η ευκαιρία για να σταλεί το μήνυμα (στον πρωθυπουργό) Πραβίντ Τζουγκναούθ ότι έκανε λάθος στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ναυάγιο του Wakashio”, δήλωσε η 35χρονη Ζοσελίν Λενγκ, υπάλληλος γραφείου.

Το ιαπωνικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV Wakashio εξόκειλε σε ύφαλο στις 25 Ιουλίου νοτιοανατολικά του νησιού. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το ναυάγιο έσπασε στα δύο, έπειτα από μια μάχη με τον χρόνο που έδωσαν τα συνεργεία για την άντληση του καυσίμου που περιείχε.

Στο μεταξύ, από το πλοίο διέρρευσαν τουλάχιστον 1.000 τόνοι καυσίμου που ρύπαναν την ακτή — κυρίως προστατευόμενες περιοχές στις οποίες υπάρχουν μαγκρόβια δάση και απειλούμενα είδη — και τα κρυστάλλινα νερά που είναι δημοφιλή στους τουρίστες.

Καμία συγκέντρωση δεν είχε τόσο κόσμο στο νησί έπειτα από τη συγκέντρωση που είχε γίνει μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 1982. Η εκδήλωση αυτή είχε σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής Σιγουσάγκουρ Ραμγκούλαμ, ο οποίος είχε οδηγήσει την πρώην βρετανική αποικία στην ανεξαρτησία το 1968 πριν γίνει ο πρώτος αρχηγός της κυβέρνησής της.

“Είναι η πρώτη φορά που μια διαδήλωση πολιτών συγκεντρώνει ένα τόσο μεγάλο πλήθος”, δήλωσε ο Ατζέι Γκανίς, ηγετικό στέλεχος του Μαυριτανικού Μαχητικού Κινήματος (MMM), κόμματος της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το 1982 ήταν μια “πολιτική συγκέντρωση”.

Εάν οι δημόσιες συγκεντρώσεις στον Μαυρίκιο είναι γενικά κομματικές, αυτή τη φορά η πορεία προοριζόταν να είναι απολιτική, ακόμη και αν συμμετείχαν σε αυτήν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου