ΔΙΕΘΝΗ

«Παράνομες Σαμοθράκη και Λήμνος» λένε οι Τούρκοι ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων

παράνομες-σαμοθράκη-και-λήμνος-λέν-73760

«Παράνομη» χαρακτηρίζει η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας την ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Η τουρκική αντι-Navtex σημειώνει: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».

Πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκία εγκαλούσε και πάλι με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα, καταγγέλλοντας αντίστοιχη «παρανομία» -αυτή τη φορά- στα νησιά Ψαρά, Χίο και Σάμο. Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης και μάλιστα σε οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex).

Τουρκία: «Χίος και Σάμος παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Την περασμένη Κυριακή, αίσθηση προκάλεσε μία οδηγία προς ναυτιλομένους, που εξέδωσε η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Σμύρνη και η οποία για πρώτη φορά λαμβάνει πολιτική θέση για δύο ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, εκείνη η Navtex αναφέρει ότι η Χίος και η Σάμος «παραβιάζουν» το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Τη συγκεκριμένη Navtex σχολιάζει ιδιαιτέρως ο σημερινός τουρκικός τύπος που παρατηρεί ότι για πρώτη φορά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αναφορά ως «σημαντικό βήμα».

Μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου πηγαίνει βέβαια και μία… σκέψη παραπέρα, ισχυριζόμενη ότι «η Ελλάδα ακύρωσε πρόσφατα την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση σε Χίο και Σάμο με την πρόφαση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά στην πραγματικότητα υποχώρησε μετά την κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, εξάλλου, Τζεμ Γκιουρντενίζ, έσπευσε να σχολιάσει στην ακραία εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ» ότι «μια τέτοια Navtex εκδίδεται για πρώτη φορά (από την Τουρκία). Πρόκειται για μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα».

Η ίδια εφημερίδα κυκλοφορεί τίτλους που προκαλούν, όπως «αν σας κοτάει, ελάτε να μας βγάλετε» και «άλλο ένα βήμα και θα σημαίνει πόλεμος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου