ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων σε Γαλλία και Ιράκ

κορονοϊός-αρνητικό-ρεκόρ-ημερησίων-κ-733377

Σχεδόν 9.000 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη Γαλλία την Παρασκευή, κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύεται.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας επεσήμαναν ότι χθες εντοπίστηκαν 8.975 νέα κρούσματα covid-19, σχεδόν 1.500 περισσότερα από τις 31 Μαρτίου όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ (7.578) κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας στη Γαλλία.

Η άνοδος των κρουσμάτων, που οφείλεται εν μέρει στη διεξαγωγή περισσότερων διαγνωστικών τεστ, οδήγησε περισσότερα από δέκα σχολεία να κλείσουν, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα ήταν 6.011, την ώρα που στις 27 Μαΐου, δύο εβδομάδες μετά την άρση του δίμηνου lockdown στη Γαλλία, ήταν μόλις 272.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων covid-19 στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 309.156, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 30.686.

Καθώς οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως νέους, που είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές λόγω του κορονοϊού, προς το παρόν τα νοσοκομεία στη Γαλλία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών, ενώ στα τέλη Μαρτίου βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Εξάλλου, μετά τη σταθερή πτώση που παρατηρούταν επί μήνες –μετά την κορύφωση της 14ης Απριλίου όταν είχαν αναφερθεί 32.292 νοσηλείες– ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται έφτασε χθες τους 4.671, σημειώνονται αύξηση για έκτη συνεχή ημέρα.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης τα νοσοκομεία στο Ιράκ

Το Ιράκ κατέγραψε την Παρασκευή τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στη χώρα, ωθώντας τις αρχές να προειδοποιήσουν τους πολίτες ότι τα νοσοκομεία ενδέχεται σύντομα να μην είναι θέση να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό των ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο Ιράκ καταγράφηκαν χθες 5.036 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 252.075, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 7.359.

Το υπουργείο απέδωσε την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε «μεγάλες συγκεντρώσεις» που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα χωρίς να γίνονται σεβαστά μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας, κυρίως στη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Ασούρα, της σημαντικότερης των σιιτών.

Στις 30 Αυγούστου χιλιάδες σιίτες πήγαν στο μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν στην Κερμπάλα.

Οι αρχές της ιερής πόλης εφάρμοσαν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, θέτοντας όρια στην πρόσβαση των πιστών στους χώρους προσευχής και κάνοντας απολύμανση, μέτρα τα οποία το υπουργείο Υγείας έκρινε ανεπαρκή.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες και φοβόμαστε ότι λόγω αυτού οι ιατρικές μας υποδομές θα χάσουν τον έλεγχο στην προσπάθειά τους να δεχθούν» τους ασθενείς, επεσήμανε το υπουργείο στη χθεσινή του ανακοίνωση.

«Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανάτων, την ώρα που είχαμε σημειώσει προόδους τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το ιρακινό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα επί δεκαετίες, με χρόνιες ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών και κλινών λόγω της απουσίας επενδύσεων και του πολέμου.

Πριν ακόμη την Ασούρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παρουσιάζει άνοδο στο Ιράκ «με ανησυχητικούς ρυθμούς» και είχε καλέσει τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Καλύτερη εικόνα στη Νότια Κορέα

Επιπλέον 168 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες, αφού έθεσε σε ισχύ πιο αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου να αναστείλει την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος της covid-19.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 21.010 και οι νεκροί σε 333, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Τα χθεσινά κρούσματα ήταν τα λιγότερα μετά το ξέσπασμα μιας μεγάλης επιδημικής εστίας που προήλθε από μέλη ευαγγελικής εκκλησίας τα οποία συμμετείχαν σε πολιτική συγκέντρωση στις 15 Αυγούστου.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 κυμαινόταν γύρω στα 200, αφού στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έφτασε στο υψηλότερο σημείο του, 444, ένδειξη ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα πιο αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μεταξύ των μέτρων ήταν ο περιορισμός της λειτουργίας των εστιατορίων στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, όπου επικεντρώνεται η εστία. Βάσει αυτών τα εστιατόρια κλείνουν στις 21:00, ενώ καφέ και αρτοπωλεία επιτρέπεται να κάνουν μόνο παραδόσεις παραγγελιών.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει τα μέτρα αυτά ως τις 13 Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να μειωθεί και άλλο ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19.

«Οι αριθμοί όντως έχουν καθοδική τάση, όμως είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Παρκ Νέουνγκ- χου.

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της νέας επιδημικής εστίας είχαν περιπλακεί από την απεργία περίπου 16.000 ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών λόγω των σχεδίων της Σεούλ να κάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας προκειμένου, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, να μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα μελλοντικές επιδημίες.

Ο ιατρικός σύλλογος της Νότιας Κορέας κατέληξε χθες σε συμφωνία με την κυβέρνηση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, μια απόφαση στην οποία αντέδρασαν αμέσως οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους.

Επιπλέον δύο θάνατοι στη Γερμανία

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία έφθασε σήμερα τους 9.324 νεκρούς, καθώς άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.378 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να ανέρχεται πλέον 248.997.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου