ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εξοργισμένοι με την κυβέρνηση οι συγγενείς του Χένινγκ

βρετανία-εξοργισμένοι-με-την-κυβέρνη-73158

Η οικογένεια και οι φίλοι του Άλαν Χένινγκ, του βρετανού ομήρου που δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές στη Συρία, κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτε προκειμένου να σώσει τη ζωή του, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα The Sunday Times.

Ο Κόλιν Λάιβσι, γαμπρός του 47χρονου θύματος, δήλωσε «εξοργισμένος» με τη βρετανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε μεσολαβήσει προκειμένου να διευκολύνει την απελευθέρωση τόσο του Χένινγκ όσο και του Ντέβιντ Χέινς, του άλλου βρετανού ομήρου που δολοφονήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

«Θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα και το γνώριζαν εδώ και πολλούς μήνες. Το ίδιο και με τον Ντέιβιντ Χέινς. Δεν πιστεύω ότι προσπάθησαν αρκετά, ούτε για εκείνον» είπε. Την περασμένη Παρασκευή, οι τζιχαντιστές δημοσιοποίησαν το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Χένινγκ, οδηγού ταξί από το Μάντσεστερ και πατέρα δύο παιδιών. Ο άτυχος άνδρας είχε ταξιδέψει εθελοντικά στη Συρία για να μοιράσει τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό σε σύρους πολίτες στο πλαίσιο της αθρωπιστικής αποστολής της μή κυβερνητικής οργάνωσης στην οποία ήταν μέλος. Μέσα σε λίγα λεπτά αφότου διέσχισε τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ο Χένιννγκ απήχθη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η δολοφονία του Χένινγκ προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. «Είναι παράλογη, είναι ασυγχώρητη» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Οποιοσδήποτε έχει αμφιβολίες για αυτή την οργάνωση, μπορεί τώρα να δει πόσο αποκρουστική και βάρβαρη είναι» προσέθεσε. Η σύζυγος του Χένινγκ, Μπάρμπαρα, 45 χρόνων, σε μία ανακοίνωσή της έγραψε: «Ο Άλαν ήταν ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, που ενδιαφερόταν για τους συνανθρώπους του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα για αυτό και σαν οικογένεια είμαστε πολύ υπερήφανοι για εκείνον και για όσα πέτυχε και τους ανθρώπους που βοήθησε». Η ίδια είπε ότι η αστυνομία και η κυβέρνηση, υποστήριξαν την οικογένειά της από την αρχή.

Ωστόσο, ο Ματζίντ Φρίμαν, φίλος του Χένινγκ που βρισκόταν μαζί του στη μοιραία αυτοκινητοπομπή στη Συρία, επέκρινε τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «εγκατέλειψε» τον βρετανό εθελοντή. Επιπλέον είπε ότι η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου για υποστήριξη των βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού Κράτους «σφράγισε τη μοίρα» του Χένινγκ. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πιέζαμε τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει κάτι για να διασφαλίσει την απελευθέρωσή του, αλλά τον εγκατέλειψαν. Η βρετανική κυβέρνηση τον άφησε εκεί» είπε ο Φρίμαν. Λίγα λεπτά μετά την δημοσίευση του βίντεο με την εκτέλεση του βρετανού ομήρου, ο Φρίμαν έγραψε στο Twitter ότι υπεύθυνοι για τον θάνατο του φίλου του είναι «η βρετανική κυβέρνηση, οι 500+ βουλευτές που ψήφισαν για αεροπορικά χτυπήματα κατά του ISIS».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου