ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση της Τουρκίας για τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία

αντίδραση-της-τουρκίας-για-τη-δικαστι-731445

Η Τουρκία δήλωσε αργά χθες ότι η τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας για τους οκτώ από τους 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι με την ακύρωση των θανατικών καταδικών που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως, είναι «πολύ μακριά από τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας».

Υπό αμφισβήτηση

«Η τελική ετυμηγορία που εξέδωσε σήμερα ένα δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας», τόνισε στο twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι απέγινε το πτώμα του Κασόγκι, ποιος τον ήθελε νεκρό ή αν υπήρχαν τοπικοί συνεργοί – κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των νομικών διαδικασιών στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.

Παράλληλα, κάλεσε το Ριάντ να συνεργαστεί με την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της δίκη κατά των υπόπτων τον Ιούλιο.

Δεν βρέθηκε το πτώμα

Ο 59χρονος Κασόγκι, που αρχικά ήταν υπέρμαχος του σαουδαραβικού καθεστώτος αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει να παραλάβει έγγραφο για τον γάμο του με την αρραβωνιαστικιά του, Χατιτσέ Τσενγκίζ.

Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου