ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζάιμπερτ επιβεβαιώνει το «βέτο» του Σόιμπλε στο σχέδιο του Γιούνκερ για τον ESM

ο-ζάιμπερτ-επιβεβαιώνει-το-βέτο-του-73135

Το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε σχέδιο του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που προέβλεπε την διάθεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, επιβεβαίωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ, περιγράφοντας τον ESM ως το «έσχατο μέσο» για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Ο Μηχανισμός έχει συσταθεί για την αναχρηματοδότηση των κρατών-μελών σε περίπτωση ανάγκης και η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από τα κεφάλαιά του θα κατάφερνε πλήγμα στην αξιοπιστία του, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ως μέσα κατάλληλα για την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της οικονομίας ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Ερωτηθείς εάν αυτή η γερμανική θέση σημαίνει ενδεχομένως ότι η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν εξελίχθηκε τόσο αρμονικά όσο είχε αρχικά θεωρηθεί, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι, όπως φάνηκε από την πορεία της κοινής συνέντευξης Τύπου, η εντύπωση που σχηματίστηκε – ότι εξελίχθηκε αρμονικά – είναι η σωστή.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου