ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Ξεκίνησαν οι ιστορικές συνομιλίες κυβέρνησης – Ταλιμπάν

αφγανιστάν-ξεκίνησαν-οι-ιστορικές-συ-728620

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η τελετή έναρξης για τις συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με στόχο να τερματιστούν δύο δεκαετίες πολέμου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες μαχητές και αμάχους.

Η τελετή άρχισε στις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ανάγνωση εδαφίων από το κοράνι, ενώ ακολούθησαν σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν θα πρέπει να βασίζονται στην ιδέα ότι δεν υπάρχουν νικητές ούτε ηττημένοι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να λάβουν την καθοριστική απόφαση σύμφωνα με τις σημερινές προκλήσεις και να σταθούν πάνω από κάθε είδους διαφορά…καταλήγοντας σε μια συμφωνία επί της βάσης ότι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος», δήλωσε ο ίδιος.

Πομπέο: «Αδράξτε την ευκαιρία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο παρότρυνε σήμερα την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των μεταξύ τους συνομιλιών για να πετύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η επιλογή του μελλοντικού πολιτικού σας συστήματος είναι, φυσικά, κάτι που θα το αποφασίσετε εσείς», είπε ο Πομπέο, μιλώντας στην τελετή έναρξης των πολυαναμενόμενων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η λύση που θα βρεθεί θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών καθώς και την κοινωνική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των γυναικών στον δημόσιο βίο.

«Σας προτρέπω θερμά, αδράξτε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Πομπέο.

«Αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Μην ξεχνάτε ότι ενεργείτε όχι μόνο για αυτή τη γενιά των Αφγανών αλλά και τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια σας», πρόσθεσε.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου