ΔΙΕΘΝΗ

Νόμο-«φίμωτρο» στο Twitter ετοιμάζει ο Ερντογάν

νόμο-φίμωτρο-στο-twitter-ετοιμάζει-ο-ερντο-726511

“Φίμωτρο” στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει να βάλει το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ) με την αιτιολογία ότι τα μέσα αυτά που έχουν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία της κοινωνίας. Στενός συνεργάτης του τούρκου πρωθυπουργού δεν δίστασε να δηλώσει ότι τα ψέμματα που διακινούνται μέσα από το Twitter και το Facebook είναι πιο επικίνδυνα ακόμα και από τις βομβιστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Χουριέτ”, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα χαρακτήρισε ως “μπελά” το Twitter, τώρα προσανατολίζεται στην εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που στόχο έχουν να επιβάλουν την “τάξη” στο Διαδίκτυο. Εν όψει των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2014, η κυβέρνηση της Αγκυρας λαμβάνει σκληρά μέτρα.

Τα “προληπτικά” μέτρα λήφθηκαν στις 8 Ιουνίου κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος και του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου , δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου, Αλί ΣΑχίν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, το ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη αλλά και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Γιαλσίν Ακντογάν, υποστήριξε ότι υπάρχει μία συνωμοσία πίσω από την αναταραχή στο πάρκο Γκεζί με στόχο την κυβέρνηση.

“Δεν θα θυσιάσουμε τον πρωθυπουργό”, τόνισε ο Ακντογάν επισημαίνοντας ότι τα ψέμματα που διακινούνται μέσω του Twitter και των υπολοίπων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ΄ότι μία βομβιστική επίθεση.

“Μία βομβιστική επίθεση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις, όμως ένα “τιτίβισμα” με ψέμματα και αναλήθειες μπορεί να πυροδοτήσει ένα τεταμένο κλίμα. Εάν θέλουμε πράγματι να χρησιμοποιήσουμε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα πρέπει μέσω αυτών να συνωμοτούμε ούτε και να ανατρέπουμε μια κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πλατεία Ταξίμ

Νέες, σφδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την «έφοδο» εκατοντάδων μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στην πλατεία.

Οι αστυνομικοί, με τη συνοδεία βαρέων οχημάτων, προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα αρκετοί διαδηλωτές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ χρησιμοποιούν και αντλίες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Από τη πλευρά τους οι διαδηλωτές «απαντούν» με μολότοφ και πέτροπόλεμο. Mάλιστα, όπως μεταδίδει η «Ηurriyet» τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Νωρίτερα, η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

“Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο”, έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: “Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ”.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει συμφωνήσει να συναντήσει τους ηγέτες του κινήματος των οποίων οι ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκαν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης που μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω του τρεις νεκρούς και περί τους 5.000 τραυματίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου